Hij was in januari slechts een jongen om in de gaten te houden. Negen maanden later is hij één van de meest beluisterde Nederlandse artiesten op Spotify, heeft hij tientallen miljoenen streams, miljoenen views op YouTube, 38 buitenlandse shows én staat hij op nummer 2 in de ouderwetse Top 40 met zijn nummer ‘Reünie’. 2019 is het jaar van Deventenaar Lars Bos, beter bekend als Snelle.

“Eén. Groot. Gekkenhuis. Dat waren de afgelopen maanden voor mij”, zegt hij terwijl hij een rustige plek zoekt in de sportschool. Of ongestoord sporten nog kan? “Ik werd net al wel gefilmd, dat was wel irritant. Ik probeer verder zo min mogelijk bezig te zijn met het ‘bekend zijn’, maar het is wel even wennen.’’

Snelle opkomst

Het is snel gegaan met de 23-jarige Snelle. Hoewel hij al jaren muziek maakt en kind aan huis was bij het Burgerweeshuis, betekende een succesvol optreden bij 101Barz het startschot voor landelijke faam. De wereld van Boef, Josylvio en Lil’ Kleine werd binnen no-time overgenomen door een vriendelijke jongen met een hazenlip uit het nietszeggende Gorssel. Een jongen met een heel eigen geluid, dat zijn weerklank vindt bij miljoenen luisteraars.

“Ik denk dat ik me onderscheid door kleine, open en eerlijke nummers te maken’’, verklaart Snelle zijn succes. Geen agressie of verontwaardiging, maar teksten over zijn pestverleden, het feit dat zijn moeder zijn winterjas nog had betaald of omgaan met prestatiedruk. “Ik moet gewoon m’n ei kwijt en dat doe ik via m’n teksten. Ik heb niet het doel om de rapscene te veranderen of zo. Ik doe het voor mezelf en ik vind het geweldig dat zo veel mensen het mooi vinden.”

Reünie

De openheid en kwetsbaarheid die Snelle in zijn teksten legt raken een gevoelige snaar bij veel mensen. Dat blijkt ook uit het succes van Reünie, zijn grootste hit tot nu toe. Het liedje is een terugblik op een pestverleden, waarbij de rapper enerzijds vertelt over pijn die het pesten veroorzaakte, maar ook verzoenend is naar zijn vroegere kwelgeest. “Het liedje is autobiografisch, maar niet alleen voor mij. Zowel ik als de gitarist Okke Punt waren niet bepaald de ‘cool guys’ op school en hadden te maken met pestgedrag. We raakten erover aan de praat in de studio en het liedje ontstond vanzelf. Ja, het is eigenlijk best bijzonder dat zoiets persoonlijks en eerlijks blijkbaar zo veel losmaakt bij anderen. Daar sta ik misschien te weinig bij stil.’’

Strijd tegen pesten

Reünie leverde hem een uitnodiging op van Stichting Stop Pesten Nu, om samen met hen lezingen op scholen te geven tijdens de Week tegen het Pesten. Een eer en ontzettend spannend, vindt de rapper. “Ik hoop dat ik met mijn verhaal kinderen bereik en overbreng dat pesten niet cool is. Ik wil namelijk laten zien dat empathie belangrijk en mooi is.’’ Niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Want die kunnen ook nog een hoop leren, ontdekte hij zelf. “Ik heb Facebook en Twitter de afgelopen maanden verwijderd. Ook online is empathie soms ver te zoeken.’’

Lieve jongen

De roep om empathie, de kwetsbare teksten en het chronische gebrek aan boosheid geven de Deventenaar een atypisch imago voor een rapper. Namelijk die van lieve jongen; een good guy. “Haha ik kan begrijpen dat ik dat stempel krijg, maar ik ben ook wel eens een pisventje hoor. Ach nee, als mensen mij zien als de good guy van de rapindustrie dan vind ik dat alleen maar mooi.’’ Hij omarmt het beeld graag. Niet voor niets noemde hij zijn eigen label Lieve Jongens.

Trots

De rapwereld is nog lang niet af van die eigengereide nieuwkomer uit het oosten. Eind oktober lanceert hij zijn nieuwe album ‘24’ en daarna wacht een volledig uitverkochte tour van twee maanden. Hij kijkt ernaar uit. “Bizar hoe snel het uitverkocht is. De shows zijn voor mij echt een hoogtepunt. Soms ga je ergens zonder verwachtingen heen en gaat het dak er volledig af.’’ Energie heeft hij genoeg. “Ik heb een personal trainer, een voedingscoach en een artiestencoach, maar vergeet ook niet hoeveel energie dit allemaal geeft. Ik kan doen wat ik leuk vind, ik kan mijn beste jeugdvrienden voorzien van een baan en ik krijg ook nog eens betaald. Ik kan alleen maar blij en trots zijn.’’

Door Luuk Talens

Vorig artikelLeger des Heils zoekt collectanten in Deventer
Volgend artikelGA Eagles speelt gelijk tegen jong Ajax 1-1