Door Luuk Talens
DEVENTER –Jack Pieterson staat niet zonder trots naast de enorme papieren container in de showroom van Smurfit Kappa, fabrikant van kartonnen verpakkingen en winkeldisplays. Hij doet de deksel een paar keer open en dicht. “Vooral het scharnier en de stevigheid van de deksel vergden wat denkwerk’’, vertelt designer Bernd Rutgers. “We wilden geen metaal of lijm gebruiken, alleen karton. Zo kunnen we hem met inhoud en al recyclen.’’

Deventer in actie

Met 25 van deze zelf ontworpen containers gaat Smurfit Kappa de strijd aan tegen papierafval op straat, op 21 september tijdens World Cleanup Day. “Onze marketing manager Gerbert de Ruiter bedacht het idee om kartonnen containers te ontwikkelen en op allerlei plekken in Deventer oud papier en karton in te zamelen’’, vertelt directeur Jack Pieterson. “Maar we doen meer dan opruimen. We willen als één van de grootste werkgevers van Deventer de bevolking actief betrekken het voorkomen van zwerfafval. Gelukkig maakt de VVV dit mogelijk. Met hun hulp staat bij iedere container iemand die vertelt over onze drijfveren en het belang van World Cleanup Day.’’

Duurzaam karton

World Cleanup Day is een initiatief van de Nederlandse Plastic Soup Foundation en draait om het opruimen van zwerfafval en het vergaren van kennis over zwerfafval. Dit onderwerp ligt Smurfit Kappa na aan het hart. “We maken met bijna 50.000 medewerkers in 34 landen verpakkingen en winkeldisplays van karton. Wij werken met een schoon proces en een ‘gesloten keten’. Daarmee bedoelen we dat 100 procent van ons karton kan worden gerecycled. Oud papier en karton vormen de brandstof van ons bedrijf’’, vertelt Pieterson. “We willen met dit initiatief laten zien dat de kartonindustrie een duurzame sector is. Niet om te schoppen tegen de plasticfabrikanten, maar om te laten zien dat papier een duurzaam product is. Een stuk papier verteert sneller dan het klokhuis van een appel en is sneller nieuw papier dan bladeren composteren.’’

Groene wereldspeler

Als wereldspeler op het gebied van papieren verpakkingen neemt Smurfit Kappa een leidende rol in het ‘vergroenen’ van de verpakkingsindustrie. Enerzijds door kritisch naar zichzelf te kijken. Als papierverwerker is Smurfit Kappa voor een groot deel afhankelijk van bossen. “We werken daarom alleen met papier van FSC-bossen, waardoor oerbossen behouden blijven, en planten we een nieuwe boom voor elke boom die we gebruiken. Daarnaast kijken we ook naar onze eigen processen. We willen 30 % minder afval produceren vóór 2025 en willen onze verpakkingen efficiënter vormgeven, waardoor we minder vervoer nodig hebben en dus minder CO² uitstoten.’’

Better planet packaging

Het bedrijf innoveert op grotere schaal door samen met andere bedrijven, ontwerpers en uitvinders duurzame verpakkingen te ontwikkelen. Dat doet het onder het motto ‘Better Planet Packaging’. “Hierbij gaat het om het vervangen van plastic verpakkingen door duurzame papieren oplossingen’’, vertelt Pieterson. “Plastic heeft veel goede eigenschappen, zoals doorzichtigheid en stevigheid. Met onze kennis en innovatieve partners willen we duurzame verpakkingsoplossingen bedenken. Met als ultieme doel om zwerfafval te voorkomen.’’ Dit leidde al tot verschillende nieuwe verpakkingen in winkels. Pieterson: “Batterijen zaten altijd in plastic, nu in karton. Druivenbakjes zijn vaker van papier, verpakkingen van aardappels, cartridges… Steeds meer producten hebben nu een duurzamer verpakking.’’

Lokale verantwoordelijkheid

De containeractie in Deventer is één van de vele acties die het Smurfit-concern wereldwijd initieert en stimuleert. “Het is als Deventer vestiging een mooie manier om samen met de VVV lokale betrokkenheid te stimuleren’’, zegt Pieterson. Rutgers vult aan: “Het ontwerpen van een duurzame container was een leuke uitdaging, maar ik zie het wel breder. Ik ben er oprecht trots op dat ik met mijn werk kan bijdragen aan een beter milieu.’’ Naast het bijdragen aan minder vervuiling en een schoner milieu heeft Smurfit Kappa ook aandacht voor de lokale gemeenschap. “De afvalinzameling levert geld op, dat we verdelen onder lokale verenigingen. Zo willen we de opbrengsten van de actie terugbrengen in de lokale gemeenschap.’’

Waarom World Cleanup Day?

Iedere minuut storten we een volle vrachtwagen met plastic in onze oceanen. Als we zo doorgaan, bevatten onze oceanen in 2050 meer plastic dan vis. De grootste veroorzaker? Zwerfafval van het land. Verpakkingen die we openen en binnen 20 minuten weggooien. Door wereldwijd plastic zwerfafval te verzamelen en te recyclen lekt er minder plastic naar onze oceanen en verminderen we de schade voor mens en milieu.

Vorig artikelBathmen haalt € 3980 op voor KWF Kankerbestrijding
Volgend artikelZeldzaam Mooi Oogstfeest op de Ulebelt zondag 15 september