Eind jaren negentig speelde Go Ahead Eagles onderin de eredivisie mee. Destijds verkoos de club gokjes te wagen met vrij onbekende spelers en zo kwam Sergei Nani op het netvlies van de burelen van de Vetkampstraat. Een spelmaker zoals Kowet het juist zocht, gevonden in Moldavië. Nani zou dé verrassing van de eredivisie worden, ik zie zijn beeltenis nog op de Flippo’s prijken van een welbekend chips merk. Gehaald als spelverdeler, gezegend met een geweldige techniek en dito overzicht. Echter eenmaal in Deventer bleek Nani een trage voetballer te zijn met de draaicirkel van een Moldavische tank. Nimmer behaalde de oud-speler van Zimbru Chisinau het beloofde niveau. Maar aan de Vetkampstraat hadden ze wel een gelukje, want in de deal van Nani naar Go Ahead  Eagles, ging maatje Sergei Clescenco mee, een klein fragiel spelertje, een maatje van Nani. Gewoon mee naar Deventer, omdat Nani anders zo eenzaam zou zijn. Destijds zorgde mister ‘Niet te Kraken’ Herman Starink voor de communicatie binnen de club. Starink kon Russisch en zo was er toch enige vorm van communicatie mogelijk met de jongens van begin 20. De Moldaviërs namen intrek in flatjes op de Rivierenwijk en moesten weken wachten op bedden en ander meubilair. Gelukkig kochten ze TV en audio bij een lokale winkel waar ik destijds werkzaam was. Ik dus naar de Kowet spelers om de zaken aan te sluiten en proberen te communiceren, alles behalve eenvoudig. We hebben uren gegamed, fris gedronken, gelachen, maar verstonden elkaar voor geen meter… Geen woord over de grens dus, trainer Ab Fafié wist zich er geen raad mee. Zijn ploeg draaide niet groots, Nani speelde als een zak zout, maar Clescenco verraste vriend en vijand. De puistenkop uit voormalig Rusland had behalve snelheid ook nog eens talent. Een meevaller voor GA Eagles dat na een jaar al afscheid nam van maatje Nani. De beoogde ster mocht weer vertrekken, maar zijn ‘speelkameraad’ mocht blijven en maakte enkele legendarische acties zoals twee heerlijke treffers in de Kuip. Met die 2-2 verraste GA Eagles tegen grootheden als Van Bronckhorst, Blinker, Larsson en de huidige bondscoach Koeman in de Kuip. ‘Het spandoek: No one should go were Eagles dare’ prijkte op die regenachtige zondagmiddag in de Kuip. De middag dat Clescenco naam en faam maakte en een transfer verdiende naar FC Zimbru, waar hij later nog trainer was. Clescenco kwamen we nog tegen bij samenvattingen toen hij voor het nationale team van Moldavië speelde, van zijn maatje Nani hebben we nooit meer wat gehoord.

Vorig artikelZonnebloem regio Deventer kijkt terug op geslaagde muziekmiddag
Volgend artikelVerkeerscontrole politie Deventer levert 64 bekeuringen op