Vrijdagochtend stond er in alle vroegte een stoere tractor op de Brink. Vlakbij het Waaggebouw. Uitbaters van kroegen in de buurt zag je aarzelen bij de opbouw van hun terras. Had het boerenprotest nu ook Deventer bereikt? Was hier wat te halen dan? Had Deventer een eigen stikstofbeleid? Er werd koortsachtig overleg gevoerd. Hoe stond de Deventer horeca hierin? Wie zou met de protestleiders van de boeren gaan praten? En net toen ze eruit waren, werd de tractor weggereden door een van de altijd vrolijke opbouwers van de marktkramen. Paniek voor niks. Maar wel tekenend voor de sfeer rond het landelijk stikstofspelletje ‘whodunnit?’ En naar mate er meer smalspoortrekkers op onze brede autosnelwegen blijven rijden, neemt het draagvlak voor de acties af. Wanneer je weer een robuuste John Deere in het buitengebied tegenkomt, ga je wat minder gemakkelijk in de berm staan. Je merkt dat je ook al niet meer zwaait. Dat is niet goed. Dus is het misschien verstandig deze herfstvakantie de boer op te gaan. Gewoon met het hele gezin. Zien die stadse kinderen ook weer eens live een kip of varken. Ook al zijn het er dan misschien gelijk tienduizend, het is een prima onderdeel van de opvoeding. Ga als ouders het uitje goed voorbereid in. Landbouwers in Nederland zijn prima opgeleid en goed bij de pinken. Kom in elk geval op de fiets. Het voorkomt de eerste jij-bak over CO2-uitstoot. Vergeet de Boer zoekt Vrouw-plaatjes. Dit is serieuze business. Zeg bijvoorbeeld dat je deze herfstvakantie heel milieubewust niet voor een vliegvakantie naar Tenerife hebt gekozen. Om daarmee je persoonlijke CO2-footprint te verlagen. Het zal op uw gesprekspartner geen indruk maken. Die heeft kwantitatief grotere zorgen. Trek dan maar uw meegebrachte herfstbokjes open en probeer het gezellig af te ronden. Wordt het waarschijnlijk wel aan beide kanten lachen als een boer met kiespijn.

Vorig artikelGigantische start Kerstshow bij Tuinland Wilp op 22 oktober
Volgend artikelViszaak “de Viszaak” geopend op winkelcentrum Colmschate