donderdag, 13 juni 2024
FOTO: SADC

Gemeente Deventer eist roetveegpieten bij Sinterklaasintocht

DEVENTER – Bij de Sinterklaasintocht op 30 november moet een derde van de pieten geschminkt zijn als ‘roetveegpiet’. Deze eis stelt de gemeente Deventer aan de Sinterklaascommissie, die de intocht van Sinterklaas organiseert.

Volgens de gemeente zal ‘in navolging van de landelijke tijdgeest de uitstraling van de sinterklaasoptocht in Deventer moeten veranderen.’ Dit staat te lezen in de brief aan de gemeenteraad. Als pressiemiddel wordt de subsidie aan de Sinterklaasintocht gekoppeld aan het aantal roetveegpieten. Volgend jaar verwacht de gemeente dat bij de Sinterklaasintocht tweederde van de ingezette pieten als ‘roetveegpiet’ wordt ingezet.

Tussen de gemeente en de De Stichting Algemene Deventer Sinterklaascommissie (SADC) blijkt er herhaaldelijk overleg geweest te zijn over de roetveegpieten. Uit de brief van de gemeente naar de SADC met de mededeling over de subsidie-eisen geeft een nader beeld. Er lijkt er een diep verschil van mening te zijn over de toekomst van de Zwarte Pieten bij de intocht tussen de gemeente en de SADC. De gemeente stelt zich op het standpunt dat ‘louter zwarte Pieten niet meer kunnen in het huidig tijdsgewricht’. Bovendien ontvangt de gemeente ‘steeds meer signalen van een deel van de gemeenteraad en inwoners van Deventer die behoefte hebben aan een evenwichtiger beeld. De SADC was niet bereikbaar voor commentaar. Wel vergadert de vereniging deze week over de ontstane situatie.

De VVD-fractie in Deventer wil van de gemeente weten hoe de vork precies in de steel zit. Roderic Rosenkamp van de partij vraagt zich in een brief aan het gemeente af wanneer ze overlegd heeft met de SADC en of de SADC onvoldoende bereid was om aanpassingen aan het uiterlijk van de Pieten door te voeren. Ook wil hij weten of de gemeente het debat over het uiterlijk van de Pieten publiekelijk wil voeren.

Vorig artikelSchaap Bliksembeveiliging 240 jaar. Interview met Michiel Hartmann
Volgend artikelGa de uitdaging aan in één van de drie Escape Rooms van Escaperoom Deventer
error: Content is beschermd!!!