BATHMEN – Een Oranjeprinses in Duitsland. Thera Coppens neemt u mee naar Weimar in Thüringen, waar prinses Sophie, dochter van koning Willem II en Anna Pavlovna, in 1842 werd ingehaald als de jonge bruid van erfgroothertog Carl Alexander.

In Weimar zinderde het culturele leven na, doordat grote dichters als Schiller en Goethe er hadden geleefd en gewerkt. Sophie ontwikkelde zich in tot  beschermvrouwe van de kunst en deed alles om het ‘Athen an der Ilm’ ín oude luister te herstellen.
In 1885 erfde ze van de laatste kleinzoon van Goethe, diens literaire erfenis. Ze liet daarvoor, van haar Oranjekapitaal, het vermaarde archiefgebouw oprichten. Bovendien verzorgde ze een uitgave in 143 delen van Goethes complete oeuvre en richtte de
‘Goethe-Verein’ op.

Het boek van Thera Coppens, ‘Sophie in Weimar’ beleefde al vijf herdrukken.

Cultuurhuus Braakhekke Bathmen, aanvang 20.00 uur.
Entrée € 7,00 p.p. BBKK-leden gratis

Vorig artikelWeerbericht vrijdag 25 oktober
Volgend artikelBoodschap aan de Stad op Deventer radio