De Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH), die focust op isolatieglas en dak- en gevelisolatie, heeft als onbedoeld bijeffect dat ze de kans op ademhalingsziekten vergroot. In deze regeling is de subsidie voor isolatieglas en daken gevelisolatie namelijk fors hoger dan voor vloerisolatie. De kans is groot dat bij veel woningen de ‘buitenschil’ daardoor wordt geïsoleerd, maar vloerisolatie achterwege blijft. Het niet isoleren van de vloer zorgt ervoor dat de vloer het koudste oppervlak in huis wordt.

Vochtige lucht die in niet-geïsoleerde woningen op de ramen condenseert, trekt na het plaatsen van isolatieglas voor een belangrijk deel naar de koude vloer. Dit vergroot de kans op vochtproblemen, zoals schimmelvorming onderin de woning, in de vloerbedekking en onder en aan de onderkant van meubels, maar bevordert ook de activiteit van huisstofmijt. Meer ventileren helpt hier niet of nauwelijks tegen. De WHO gaat er sinds 1988 vanuit dat door de hogere allergeenconcentratie mensen astmatisch kunnen worden. Het kan daarnaast ook eczeem, neus- en oogallergie veroorzaken.

Met name bij vloerbedekking (tapijt) of losse vloerkleden is het verstandig om de vloer te isoleren. Op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt komt namelijk meer huisstofmijt voor. De huisstofmijt gedijt op een koude, vochtige vloer. Vloerisolatie helpt tegen huisstofmijt, is op de site van Milieu Centraal te lezen. Het zorgt voor een warmere en drogere vloer en dus voor minder huisstofmijt. Het is belangrijk dat in isolatieplannen altijd het gevolg van het achterwege laten van vloerisolatie duidelijk wordt. Het ontbreken van vloerisolatie in een isolatieplan zorgt voor een hogere allergeenconcentratie in vloerbedekkingen.

Vloerisolatie daarentegen geeft een significante reductie. Bij de huidige subsidieregeling wordt hieraan te weinig aandacht besteed. Een extra obstakel is dat eigenaren maar één keer van de SEEH kunnen gebruikmaken. Is met subsidie isolatieglas geplaatst en de spouw gevuld, dan komt een eigenaar niet meer voor subsidie in aanmerking om de vloer alsnog te isoleren. (bron: dagblad trouw).

Vorig artikelWeerbericht maandag 18 november
Volgend artikelOntstoppingsbedrijf van Riel en van Elp waarschuwen voor oplichters