DEVENTER – In de woning van de verdachte is een doorzoeking gehouden en zijn goederen in beslag genomen. Vorig jaar 14 juli 2018 werd journalist, columnist en programmamaker Ozcan Akyol uit Deventer middels diverse tweets op Twitter met onder andere de dood bedreigd. Akyol wordt regelmatig anoniem door mensen digitaal benaderd en door hen bedreigd, belasterd, beledigd of gediscrimineerd.

Echter de inhoud van deze Tweets waren van dergelijke dreigende aard dat hij hiervan aangifte deed. Door de politie werd onmiddellijk een onderzoek ingesteld naar de onbekende persoon die de Tweets had geplaatst. Om achter de gegevens van de anonieme Twitteraar te komen werd er via Google een rechtshulpverzoek in Amerika gedaan. Een paar weken geleden ontving de recherche gegevens waarmee de identiteit van een 30-jarige man uit Amsterdam werd achterhaald.

De Amsterdammer is vanmorgen aangehouden en door de politie is een doorzoeking in zijn woning gedaan. Deze man wordt verdacht van het plaatsen van dreigende tekst op Twitter waarin hij Akyol heeft getagt en hem onder andere bedreigd met de dood.
Politie en het Openbaar Ministerie nemen bedreigingen via sociale media serieus. Een bedreiging heeft grote impact op het veiligheidsgevoel van het slachtoffer. Bovendien kan nooit worden uitgesloten of bedreigingen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het verzenden van dreigtweets of het uiten van bedreigingen op Facebook met bijvoorbeeld wapens is hetzelfde als het bedreigen van een persoon fysiek en is strafbaar.

Vorig artikelOntstoppingsbedrijf van Riel en van Elp waarschuwen voor oplichters
Volgend artikelSinterklaas zondag aangekomen in Bathmen