DEVENTER – Het Speelgoedmuseum blijft bestaan op de huidige plek aan de Brink. Dat is woensdagavond besloten tijdens een raadsvergadering. Het museum wordt voor zeven ton verbouwd om onder meer de toegankelijkheid te verbeteren.

Een raadsmeerderheid steunde een amendement van D66 om het Speelgoedmuseum open te houden. Daarmee werd een voorstel van het college van B&W om het museum te sluiten verworpen. “We hopen nu dat het Speelgoedmuseum weer jarenlang vooruit kan”, aldus fractievoorzitter Jan Schuring van D66.

De raadsmeerderheid vóór het openhouden van het museum tekende zich in de voorbije week steeds duidelijker af. Maar toch bleef de angst voor sluiting bij met name het personeel van het Speelgoedmuseum nadrukkelijk aanwezig.

Lang gepraat

Over een nieuwe, gezonde toekomst van het Deventer Speelgoedmuseum werd al vanaf 2014 door de Deventer politiek gepraat. Talloze onderzoeken werden gedaan en verschillende locaties werden onderzocht. Zo vielen de voormalige arrondissementsrechtbank en de oude bibliotheek op de Brink af.

Burgemeester en wethouders kozen uiteindelijk voor wisselende exposities van de speelgoedcollectie op verschillende plekken in de Deventer binnenstad. Maar dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad nu afgewezen. “We kiezen nadrukkelijk voor investeren in het museum op de huidige plek”, aldus Jan Schuring van D66. “En dat is een investering in de duurzame beleefstad Deventer die we samen willen zijn. Het is een goede oplossing, niet de beste. Daarvoor ontbreken de financiële middelen.” (Bron: RTV Oost)

Vorig artikelHenk van Baalen vertelt over historie Diepenveen
Volgend artikelWeerbericht donderdag 14 november