We hadden een fantastisch huis op de Steenenkamer, een echt familiehuis met een enorme tuin, met de Deventer toren in de verte als veilige haven. We hadden de familie in de buurt, onze fantastische kinderen dichtbij,  fijne buren en leuke banen met genoeg uitdaging. En toch…

FOTO: Suzanne en Hans Koene

Januari 2018 veranderde er iets wat ons leven, en die van onze kinderen, enigszins overhoop haalde. We weten niet precies wanneer het gebeurde, zoiets groeit beetje bij beetje. Het is een gevoel van onrust, een kriebel, wakker worden, willen losmaken, nieuwe uitdagingen willen, het is met z’n tweeën willen zijn nu de kinderen de deur uit waren en samen iets willen opbouwen, het is iets nieuws en anders willen.

We waren er allebeide aan toe en wisten zeker dat we er klaar voor waren. Die nieuwe toekomst wilden we gaan opbouwen in Frankrijk in ons mooie verbouwde huis waaraan iedereen met zoveel plezier heeft gewerkt en de vakanties heeft doorgebracht. We lieten er geen gras over groeien nu we de beslissing genomen hadden. Iedereen werd ingelicht en de schrik zat er even goed in bij onze kinderen. Het is ook niet niks wat wij wilden ondernemen. Door de verkoop van ons mooie huis op de Steenenkamer, aan een dolgelukkig gezin, werd onze droom financieel mogelijk. Onze werkgevers werden ingelicht en een datum van ontslag afgesproken. Ineens kwam er zoveel op ons af! Nu de mensen om ons heen op de hoogte waren van onze plannen kregen we enorm veel reacties. Natuurlijk spreken programma’s als Ik Vertrek tot een ieders verbeelding en heel veel mensen blijken zo’n droom te hebben. Maar ja, wij gingen het echt doen en dat werd toch wel als heel stoer, bijzonder en enigszins jaloersmakend ervaren.

Zoveel ideeën, alles mag en alles is misschien mogelijk. We schreven een bedrijfsplan, zetten ons bedrijf ‘La Chouette’ op, bouwden een website en ontwikkelden een huisstijl. Dit konden wij niet alleen, hier schakelden wij professionals voor in. De inspiratie kwam echter van ons, wij hadden steeds meer helder voor ogen wat wij wilden. Ondertussen regelden wij de verzekeringen, de verhuizing, de overdracht van het huis, enz. Af en toe leken we in een achtbaan terecht gekomen te zijn. September en oktober 2018 waren drukke maanden. We pakten ons huisraad in verhuisdozen, reden vele keren naar de stort om de zolder, de tuin en de schuur opgeruimd en leeg te krijgen, lieten liefhebbers boeken, dvd’s, cd’s en huisraad dat niet mee naar Frankrijk zou gaan uitzoeken en meenemen. De lease auto, telefoon en laptop moesten ingeleverd worden en de tweede auto werd verkocht. Het huis werd steeds leger en steeds minder van ons.

Het afscheid

Met gezellige feestjes namen wij afscheid van familie, buren, vrienden en collega’s. Er werd voor ons gezongen, we kregen cadeaus en kaarten, veel lieve woorden en er vloeiden tranen. Precies zoals je dat op tv ziet bij het programma Ik Vertrek verging het ons ook. Nu het afscheid dichterbij kwam en de emoties gingen opspelen waren mensen zo oprecht en open, het was hartverwarmend!

Na het feestweekend reden we heen en weer naar Frankrijk om de eerste lading spullen te verhuizen. Teruggekomen van deze rit stonden we in een leeg huis met hier en daar nog achtergelaten spullen die mee moesten naar Frankrijk. We logeerden een paar dagen bij de kinderen en genoten van hun gastvrijheid, geweldig dat dit allemaal zo geregeld kon worden!

Dinsdag 16 oktober 2018 stonden onze kinderen, familieleden en buren in de straat om ons definitief uit te zwaaien. Wij zaten in de geleende auto van onze zoon, met daarachter een hoog opgestapelde aanhangwagen. Achterin de auto lagen onze hond en kat. Het moment van vertrek was aangebroken. Onwennig en vol emoties reden wij de straat uit. Het tweede deel van ons leven was nu echt begonnen!

Le Chalet, ons huis in Frankrijk

Le Chalet in Castex d’Armagnac is sinds 2011 in ons bezit. Een groot, mooi Frans huis dat helemaal gerestaureerd moest worden. We vielen als een blok voor dit huis met zijn adembenemende uitzicht. Tijdens vakanties verbouwden wij het huis tot een prachtig vakantieverblijf. Allereerst werd de uil die alle kamers van het huis in gebruik had genomen naar de zolderverdieping verbannen.

Nu we het huis weer voor onszelf hadden kon de grote verbouwing beginnen. Muren werden gesloopt, elektriciteit aangelegd, badkamers gebouwd, wc’s geplaatst, plafonds vernieuwd, vloeren geschuurd, muren geschilderd en er werd een groot balkon over de breedte van het huis getimmerd.  ‘s Avonds aten we buiten met een fantastisch uitzicht op de Pyreneeën, moe en voldaan van al het werk dat we verzet hadden. Iedere keer nadat de vakantie afgelopen was pakten we onze spullen in de auto, sloten we de luiken, sloten we het water en de elektriciteit af en lieten het huis donker en stil achter ons om het reguliere leven in Nederland weer op te pakken. Daar had iedereen zijn eigen werkzame leven en we keken terug op een fijne vakantie.

Iedere vakantie pakten we weer een grote of kleine klus op en het huis werd prachtig en steeds meer een thuis. De rood geschilderde luiken, de wapperende vitrage, de muziek, de mensen in  en rond het huis… het huis kwam, na jarenlange leegstand, weer tot leven. Toegegeven… het was veel meer werk dan wij ons aanvankelijk hadden voorgesteld en gelukkig hebben we ook hulp gekregen van familie en vrienden die langskwamen tijdens hun vakantie om de handen uit de mouwen te steken. Achteraf is het maar goed dat wij niet wisten wat ons te wachten stond. Nooit hebben we spijt gehad van de aankoop of gedacht aan opgeven. Doorzetten, doorbijten, vasthouden aan je doel en daarvoor gaan. Als er weer een klus gedaan was dan konden we daar enorm van genieten. Stromend water, elektriciteit, sanitaire voorzieningen lijken zo vanzelfsprekend maar het vergt vakmanschap om dat in zo’n oud huis voor elkaar te maken. Vakmensen genoeg in de familie en dat is goud waard! In al die jaren verbouwden we Le Chalet tot een statig, gastvrij en warm huis waar je je direct thuis voelt als je binnenkomt.

La Chouette, ons bedrijf

Het bedenken en opzetten van een eigen bedrijf is een creatief proces waarin er steeds weer getrechterd moet worden naar wat we met ons bedrijf willen, op welke doelgroep wij ons willen richten en hoe we dit gaan realiseren. Dit hield ons continu bezig en langzamerhand werd de grote puzzel steeds duidelijker. Wij wilden vakantie accommodaties gaan verhuren, gasten een onbezorgde vakantie bieden en de rust en de ruimte laten ervaren. Uiteindelijk hebben wij ervoor gekozen om twee prachtige Safari Lodges te kopen, die we in het bos naast ons huis hebben laten plaatsen. Een luxueuze vakantie dichtbij de natuur, met een fantastisch uitzicht en veel privacy. Uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen maar ook heel romantisch voor een vakantie met z’n twee.

Op de eerste verdieping van ons huis hebben we twee chambres d’hôtes, die we per nacht verhuren. Sous sol hebben we een fijn vakantieappartement gecreëerd met een prachtig uitzicht over de heuvels. Bijzonder geschikt voor twee personen of een gezin met een baby.

Natuurlijk hebben wij een zwembad gebouwd voor de nodige verkoeling en is er een gezellige vuurplaats met bankjes en picknicktafels. Alles voor een onbezorgde vakantie dichtbij de natuur zoals wij ons dat wensten bij de opzet van ons bedrijf.

Vanaf het seizoen 2020 staat er een grote Tipi tent op ons terrein. Deze komt op een prachtige plek te staan, in de stilte met heel veel privacy en met comfort. Het echte buitenleven ervaren, genieten van de vrijheid en alles in de nabijheid voor een onbezorgde vakantie.

In alle accommodaties, de chambres d’hotes de safarilodges, het appartement en in de tipitent, hebben wij heerlijke, comfortabele bedden geplaatst waarin je ’s avonds moe en voldaan heerlijk kunt wegdromen. Er staan vuurkorven klaar en er is hout genoeg om vuren te stoken. Als het maar even kan gaat het grote kampvuur aan. Dit is een echt ontmoetingspunt op ons terrein. Hier worden verhalen verteld, ervaringen uitgewisseld en als de sterren verschijnen wordt het stil geniet iedereen van dit prachtige schouwspel.

Terugblik

Terugkijkend op het afgelopen jaar overvalt ons een enorm gevoel van vrijheid. Wij hebben zelf ons bedrijf opgezet en vormgegeven. De gasten die wij een onbezorgde vakantie hebben geboden hebben genoten en zijn uitgerust en met nieuwe energie weer huiswaarts vertrokken. Samen hebben wij de grote klus geklaard van verhuizen, bouwen en verbouwen, nieuwe contacten opbouwen en hebben onze droom waargemaakt. Emigreren maakt je zo flexibel schreef iemand ons en dat is helemaal waar! Het kostte energie, veel doorzettingsvermogen, steeds weer kijken naar mogelijkheden en kansen, in het diepe springen, de Franse cultuur leren kennen en uit de comfortzone komen. Creëren geeft veel energie, we zijn ontspannen en genieten van alles wat op ons pad is gekomen en nog komen gaat. We hebben vertrouwen in de toekomst en bouwen iedere dag samen aan onze droom. Wil je meer informatie, kijk dan op Facebook ‘La Chouette’, Instagram ‘lachouette.eu’ of op www.lachouette.eu. Tot ziens!

Suzanne en Hans Koene | Castex d’Armagnac | Frankrijk

Vorig artikel10e kerstmarkt in Schalkhaar op 14 december
Volgend artikelKerstmarkt bij de Parabool in Schalkhaar