DEVENTER – In tien lessen heeft een groep cursisten met een visuele beperking een erkend EHBO-diploma behaald. Dit initiatief is tot stand gekomen uit een samenwerking tussen de GHOR, onderdeel van Veiligheidsregio IJsselland, en Bartiméus. De certificaten zijn uitgereikt door Rob de Geest, wethouder in Deventer van onder meer Meedoen, Gezondheid en Integratie.

De groep cursisten heeft in tien lessen tijd alles geleerd, van een verband aanleggen tot reanimeren. Wethouder Rob de Geest was onder de indruk: “Ik heb als puber ervaren hoe moeilijk het is om een EHBO-diploma te behalen. Daarom heb ik er enorm veel bewondering voor dat jullie dit afgerond hebben. Het kunnen helpen is erg belangrijk, zowel voor jullie zelf als voor de samenleving. Ik reik dit diploma met heel veel trots en tevredenheid uit.”

Versterking zelfredzaamheid

Hoewel het meer tijd vergt om de handelingen aan te leren en de leerstof met meer hulpmiddelen wordt aangeboden, is tijdens deze cursus gebleken dat de cursisten uitstekend in staat zijn eerste hulp te verlenen. Het volgen van deze cursus geeft zelfvertrouwen aan de deelnemers en vergroot de zelfredzaamheid bij kleine ongevallen en levensreddende handelingen.  “Ik wil me zelf kunnen redden. Niet altijd afhankelijk zijn, maar ook zelf als dat nodig is kunnen handelen”, vertelt een cursist, zelf slechtziend.

Meer activiteiten om zelfredzaamheid van inwoners te vergroten

Deze cursus past in de ambitie van Veiligheidsregio IJsselland dat inwoners veilig leven en in staat zijn zichzelf en anderen te helpen. Veiligheidsregio IJsselland werkt hierin onder andere samen met het Nederlandse Rode Kruis, thuiszorg, ouderenorganisaties, scholen en belangenverenigingen voor mensen met een beperking. Activiteiten die hieruit volgden zijn bijvoorbeeld workshops levensreddend handelen en voorlichting aan mensen met een psychische beperking.

Ook dit jaar zijn diverse activiteiten al gepland, bijvoorbeeld voorlichting op middelbare scholen en aan thuiswonende ouderen. Kijk voor meer informatie op www.vrijsselland.nl of neem contact op met Annemarie Mars via a.mars@vrijsselland.nl.

Vorig artikelExtra activiteiten Speelgoedmuseum december
Volgend artikelWeekend weerbericht: zonnige zaterdag en zondag