Ik woon zelf al vele jaren op Borgele, een wijk met best veel groen. Nu, in de winter, moeten de dieren harder hun best doen om aan eten te komen. De natuur schakelt ook door en daar geniet ik van. Onze lieve buren hebben in de tuin veel ruimte vrijgemaakt voor de natuur en de vogels. Daarnaast hebben wij onze tuinen eigenlijk ‘open’ gemaakt, dus geen ‘Berlijnse muur’ ertussen, maar gewoon open zodat het ruimtelijk voelt. De vogels kennen geen grenzen en stuiven nu door de tuinen op zoek naar voedsel. Onze buren voeren driftig bij en dat leidt tot geweldige taferelen. Ik heb niet zoveel met kraaien en eksters, maar wel met vinken en roodborstjes. Vorige week was er zelfs een bonte specht op bezoek! Schichtig hing hij aan een paal, de kwetterende vogels rondom hem bevestigden dat het veilig was. Toch bleef hij op zijn hoede, zijn nekspieren maakten overuren met het scannen van de omgeving. Prachtig beest, schitterende kleuren en een welkome gast. Appelvinkjes, groenlingen, huismussen, roodborstjes, winterkoninkjes, allemaal stuiven ze voorbij en doen zich tegoed aan het aangeboden voedsel. Voordat de winter startte hadden we een koppel tortelduifjes rondom het huis, ze voelden zich duidelijk veilig en waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Overal zag je ze en ze sliepen anderhalve meter van onze slaapkamer op ons dakterras. De hopen ontlasting bevestigden dat ze er iedere nacht trouw verbleven. Tot op een ochtend in de herfst één van beide duifjes er rillerig bijzat toen ik naar mijn werk vertrok. Het ziekelijke tortelduifje zat op de grond, de partner op een meter afstand. De gehele dag bleef dit beeld door mijn hoofd zingen en in de avond ging ik naar boven om dat duifje te helpen, maar het was te laat. Het was al zodanig verzwakt dat het inmiddels was overleden. De andere duif zag ik daarna sporadisch. Maar enkele weken geleden was dat duifje er weer, in gezelschap van een nieuwe partner. Vrolijk vlogen ze rondom het aangeboden eten en slapen nu op een andere plek. Met een beetje gevoel bedenk je er een heel verhaal bij. Met de komende Kerst zijn beiden niet meer alleen, en dat doet mij deugd. Fijne Kerst allemaal, geniet van elkaar, houd van elkaar, dan komt het allemaal wel goed.

Vorig artikelKerstvakantie bij de Ulebelt
Volgend artikel43e Midwinterloop Diepenveen en Kidsrun