Het is een afspraak dat Jay Gorter alle bekerduels zou gaan keepen dit seizoen, dus zo ook afgelopen dinsdag in Enschede. De dag van de derby had hij vrij ontspannen beleefd, goed kunnen voorbereiden zonder echte zenuwen. Die kwamen pas toen de bus langs het stadion stuurde, wat wil je ook voor de pas 19 jarige doelman.

Geboren in Purmerend en te licht bevonden bij het grote Ajax, via AFC naar AZ waar Go Ahead Eagles hem oppikte in 2018. Pas dit jaar echt doorgebroken, van beoogd vierde doelman naar tweede keeper, onderstreept met een langdurig contract dat hij afgelopen week tekende in Deventer. In Almere maakte Jay zijn debuut, het bekerduel werd gewonnen en FC Twente rolde uit de beker: “Eén van de mooiste stadions van Nederland met veel publiek”, Jay keek er reikhalzend naar uit. Zijn ploeg kende die avond een bliksemstart, 0-2 voor en de thuisploeg amper voor zijn doel terug te vinden. Jay bleef rustig, zelfs onder druk en maakte geen fout. Na wat meer druk kwam er een penalty, Jay bewoog flink op de lijn en gokte naar zijn linkerhoek. Tien minuten daarvoor moest hij nog gestrekt in diezelfde hoek om een kopbal onschadelijk te maken.

Ditmaal verkeerd gegokt en FC Twente was weer in de wedstrijd. Jay baalde, stond langzaam weer op terwijl het stadion ontplofte. Maar de sluitpost hield stand zonder risico’s te nemen: “Ik koos bewust om hoge ballen te boksen met hun grote mannen en ze deelden constant duwtjes uit”. Snel groeide Jay in het duel. FC Twente werd weinig gevaarlijk, buiten een kopbal op de lat wat de ploeg op dat moment sterkte. Direct na de thee dan toch de gelijkmaker: “Sonde, veel te snel, maar hoe we er mee om zijn gesprongen is een groot compliment”. Jay behield de rust samen met de defensie voor hem; rust, hét toverwoord voor die avond en Jay paste perfect in dat plaatje.

Hij speelde bijna ervaren diverse ballen naar zijn backs ondanks de druk. “Bij de 2-3 had ik nog wel spanning, maar bij de 2-4 dacht ik even, dit is binnen!” Het besef bekroop Jay toch dat voetbal soms gek kan lopen dus bleef hij geconcentreerd en ijzig kalm. “Bij die 2-5 ging ik weer uit mijn plaatje, dit doen niet veel clubs bij Twente”. Jay sloot af met zijn overdenking in de kleedkamer: “Ik zat mij te bedenken… wat heb ik net meegemaakt…”. Trots beende Jay terug maar de feestende kleedkamer, weer een jongensdroom in vervulling.

Vorig artikelAchttal politieauto´s rijdt groep baldadige mannen klem
Volgend artikelVeteranen maatschappelijk betrokken bij Voedselbank actie in Deventer