DIEPENVEEN – Tijdens een internationale ciderwedstijd in San Sebastián is de appelcider van IESSEL Cider uit Diepenveen beloond met een bronzen medaille. De jaarlijkse ciderwedstijd is het hoogtepunt van het vijfdaagse ciderfestival Sagardo Forum in Spaans Baskenland. Er werden tijdens deze editie 190 ciders van cidermakers uit 14 landen beoordeeld door een internationale jury. Na de eerdere uitverkiezing van IESSEL Cider tot Beste Cider van Nederland in 2018, behalen de cidermakers Marin van Sprang en Rob le Rutte hiermee hun eerste internationale succes.

IESSEL cider is een streekproduct en wordt met name in de steden en dorpen langs de IJSSEL verkocht. De cidermakers namen deel aan deze wedstijd om hun product eens te toetsen aan het kritische oordeel van een internationale jury van deskundigen. ‘Het maken van een goede cider begint met het juiste fruit. Dit oordeel bevestigt dat we op het juiste spoor zijn met onze keuze voor cider van oude hoogstamrassen. En dat fruit is er volop in de IJsselstreek”, aldus cidermaker Rob le Rutte.

De recente oproep van de cidermakers om hoogstamfruit te leveren heeft bijna 10.000 kilo fruit opgeleverd. Tijdens de gezellige inzameldagen bij klooster Sion kwam jong en oud het geplukte fruit brengen waarbij men direct kon zien hoe de cider wordt gemaakt. In de cidermakerij staat het sap nu te vergisten tot cider. Een klein deel van het fruit is door de ambachtelijke Stroopkokerij Vaders Erf in Wapenveld verwerkt tot stroop. Fruit wat anders verloren zou gaan, krijgt nu een bestemming door er cider van te maken.

In het voorjaar van 2020 zal de cider van deze oogst op smaak zijn en worden gelanceerd tijdens het open huis bij de ciderij. De appeldonateurs ontvangen dan hun oogstaandeel in cider. IESSEL cider hoopt met deze verkiezing dat ook de regionale horeca meer oog gaat krijgen voor cider van hoogstamfruit uit eigen regio, zodat naast streekbieren ook de IESSEL ciders een plek krijgen op de drankenlijst.

Meer informatie over IESSEL cider is te vinden op www.iesselcider.nl.

Vorig artikelVeteranen maatschappelijk betrokken bij Voedselbank actie in Deventer
Volgend artikelKerstvakantie bij de Ulebelt