DEVENTER– “Nijpend tekort aan technisch personeel”, “Vooral technisch personeel nauwelijks te vinden”, “Grote tekorten aan technisch personeel tot 2020”. Het zijn wat willekeurige krantenkoppen uit het afgelopen jaar. De wereld zoekt techneuten. En in Deventer werken ze aan een oplossing. Die oplossing heet de Technicampus.

Praktijk

We lopen door een grote hal aan de Schonenvaardersstraat. Overal staan machines en robots. Het traditionele machinepark naast futuristische apparaten. “Dit is een Virtual Reality lassimulator’’, zegt directeur Jan Jansen. “Wanneer je dit masker opdoet verandert dit balkje plastic in staal en deze controller in een lasapparaat. De instructeur kan op een scherm meekijken. Zo kun je veilig leren lassen voor je met echt vuur aan de slag gaat.’’

We lopen door naar de bouwhal, waar de bouwvakkers van de toekomst hun vak leren. Verderop stopt hij bij een ingenieus vormgegeven mini-fabriek. Met geautomatiseerde lopende banden, vulmachines en sturingscomputers. “Hier hebben we een productieproces nagebouwd, bijvoorbeeld van Friesland Campina, voor de studenten in de procestechniek werken. Zij leren hier wat je als procesoperator of technische dienst tegenkomt in de dagelijkse praktijk.’’

Verbinding

De dagelijkse praktijk. Dat is waar het allemaal om draait hier op de Technicampus Stedendriehoek. Hier word je namelijk als technische mbo-student direct voorbereid op het échte werk in het bedrijfsleven. “We zijn een opleidingsinstituut van en voor het bedrijfsleven in deze regio, in samenwerking met het MBO en VMBO’’, vertelt Jansen. “De vraag om goede technische mensen is namelijk enorm. Maar tegelijkertijd neemt het aantal jongeren af, worden jongeren door ouders gestimuleerd om theoretisch onderwijs te volgen en is het imago van technisch werk ‘zwaar, vuile handen, lawaai’. Wij willen techniek aantrekkelijk maken.’’

Niet door technische opleidingen ‘sexy’ te maken, benadrukt Jansen: “Juist door het onderwijs goed aan te sluiten op de wensen vanuit de praktijk. Onze studenten zijn 3 à 4 dagen in dienst bij een aangesloten bedrijf in Bouw, Elektrotechniek, Metaal, Procestechniek en Smart Technology. De rest van de week volgen ze theorie- en praktijklessen op de Technicampus. We noemen ze dan ook geen studenten, maar medewerkers in opleiding.’’

Verantwoordelijkheid

Eén van die medewerkers in opleiding is Rianne. Deze 21-jarige studente elektrotechniek werkt vier dagen in de week bij Linthorst Installatietechniek. “Ik werkte bijvoorbeeld laatst een week bij het nieuwe Van der Valk-hotel bij de A1. De opleiding is gewoon net als in de bouw. Je moet verantwoordelijkheid dragen en zelf nadenken over oplossingen. Ik zag mezelf niet dagen in de klas zitten, dus dit is perfect.’’

Rianne is een bijzonder geval. Ze was namelijk de eerste vrouwelijke student op de Technicampus. Iets waar ze zelf graag verandering in bracht. “Ik merk dat meisjes toch bang zijn dat techniek te zwaar is, of om gek aangekeken te worden. Door mijn ervaringen te delen hoop ik dat ze vaker voor technische vakken durven te kiezen.’’

De 24-jarige Marieke durfde dat. Weliswaar met een omweg. “Ik heb ooit paardenhouderij gestudeerd, maar vond daar nooit werk in. Toen ik als uitzendkracht productiewerk bij OC Waterloo deed kon ik via hen een opleiding tot constructiewerker doen’’, vertelt ze. “En ik vind het echt leuk. Ik zou vooral verder willen in het lassen, waarbij ik echt iets kan creëren.’’ De bedrijfsmatige setting bij de Technicampus past bij haar. “Het is kleinschalig en de leraren zijn meer collega’s dan leraar. Dat is fijn.’’

Waardevol

Technische studenten komen dus via allerlei wegen naar de Technicampus. Via vmbo’s, bijscholingstrajecten of bedrijven. Soms mensen die al in het werkende leven zitten. Vaak, net als Rianne en Marieke, mensen die behoefte hebben aan praktijkgericht onderwijs. Jansen: “Wij bieden een contextrijke leeromgeving waar theorie, praktijk en innovatie met elkaar verbonden zijn. Door onze opzet is het een baan, met een opleiding ineen.’’

De Technicampus leidt na zes jaar al meer dan 380 personen op. Uitstekend nieuws voor het wanhopige bedrijfsleven. Maar ook voor de studenten. Eenmaal afgestudeerd kunnen ze vaak direct rekenen op een baan. “Bovendien is het slagingspercentage hoog en ligt het startsalaris vaak hoger dan bij andere studenten. Dat verschil blijft meestal ook in de rest van de loopbaan.’’

Door Luuk Talens

Vorig artikelAutomobilist verdwenen na ongeluk
Volgend artikelBuurtschap Oude molen wordt bebouwde kom