Het was weer zover, de borrel met de ‘beste stuurlui’ in een bruine kroeg te Deventer was vorige week. Oud spelers, huidige supporters, oud-vrijwilligers en anderen die niet genoemd willen worden. Allemaal met een rood-geel hart, maar ook super kritisch. Ooit dronk ik koffie in ‘hun stamkroeg’ waar ze tweemaandelijks bij elkaar komen. Tegenwoordig word ik uitgenodigd en dat zie ik als een enorme eer. Na veel bravoure verhalen over het verleden komt het heden aan bod.

Opvallend is dat Jack de Gier in aanzien is gestegen binnen de groep, men is buitengewoon tevreden wat hij met het huidige materiaal heeft gedaan. Matig materiaal volgens de meesten, dezelfde type spelers ook. Daarmee wordt met node een creatieve middenvelder gemist: “Alleen maar noeste arbeiders leidt tot een ‘verstopping’ richting de voorhoede. Nu Van der Venne weg is, zijn er met hem een berg doelpunten verkocht en dat ook nog eens voor zo’n schamel bedrag.” Een insider bevestigde mijn vermoedens, de inkomsten voor de rossige middenvelder gaan straks helemaal op aan de boetes die de KNVB gaat vorderen.

De meesten hadden het vuurwerk langs de lijn niet zo meegekregen en luisterden met open mond. Het gesprek kantelde al vlot richting het onvermijdelijke; de doelpunten, of eigenlijk het gemis er aan. Vele namen uit het verleden passeerden de revue, want Kowet heeft goede spitsen gehad. “Altijd veel aandacht aan besteed, ruim geld in gestoken ook”, was een veel gehoorde mening. Die Kroes ziet de club als een speeltje en hoopt dat één van die twee spitsen van hem goud geld gaat opleveren, nou dat lijkt er in de verste verte niet op.” Het bulderen van het lachen doet andere bezoekers bevreemd richting de stamtafel kijken. De groep is unaniem in haar mening; daar moet in geïnvesteerd worden.

Volgens de grootste scepticus zijn de opties in Nederland eigenlijk al verkeken: “Die Boymans hadden ze moeten halen, nu streeft Almere ons ook op dat front voorbij.” De mannen zijn begaan met de club, genieten van de thuispotjes die ze allen zien vanaf verschillende plekken in het stadion. Ze genieten van de oude verhalen, maar zeker de meningen van elkander. Ze respecteren elkaar en komen tot een ultieme conclusie; de enige kans op promotie is met een goede spits, eentje van een wat zwaarder kaliber: “Op deze wijze loop je constant achter de feiten aan en bouwen we komend seizoen weer opnieuw een team op. Als Kroes daarvan geniet kan die beter op zijn PC een manager spelletje gaan spelen.” Het bulderde tot tranen toe in het café…

BRONFoto: Erik van Luttikhuizen
Vorig artikelIrish Pub Festival strijkt weer neer in de binnenstad
Volgend artikelNiels Hartvelt en Lizzy Wagenaar winnen gedichtenwedstrijd