DEVENTER – De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) start in de week van maandag 13 januari met werkzaamheden naast de A1 ter hoogte van Wilp. Het vermoeden is dat daar resten van een V1 in de grond aanwezig zijn. De EOD gaat nader onderzoek doen.

Bij werkzaamheden voor de verbreding van de A1 zijn vorig jaar resten van een V1 gevonden. Een V1 is een onbemand straalvliegtuig met springstof, dat veelvuldig is gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. In hoeverre de V1 nog intact is, is niet bekend.

Laag voor laag

De EOD onderzoekt de grond laag voor laag. Omdat niet duidelijk is wat er precies in de grond zit, dragen de medewerkers van de EOD beschermende kleding en is het werkgebied afgezet. Voor omwonenden is er geen risico, er worden ook geen wegen afgesloten.

Planning

De resultaten van dit verkennende onderzoek gebruiken partijen om zich voor te bereiden op het verwijderen van de V1. De verwachting is dat in maart de onderdelen verwijderd kunnen worden. Mensen en bedrijven die zich bevinden van dit gebied kunnen dan hinder ondervinden. Afhankelijk van wat de EOD aantreft, organiseren de gemeenten Voorst en Deventer informatiebijeenkomsten over de ruiming en de gevolgen voor de omgeving.

Vorig artikelDeventer Ziekenhuis sleept opnieuw NIAZ-accreditatie in de wacht
Volgend artikelActief in Schalkhaar: programma ZijActief januari