DEVENTER – Italo Svevo (Triëst 1861-1928) behoort tot de canon van de wereldliteratuur en wordt in één adem genoemd met schrijvers als Joyce, Proust en Musil. In Nederland kent hij een grote schare van bewonderaars, onder wie Bas Heijne en Youp van ’t Hek. Svevo publiceerde in zijn jonge jaren twee romans, die onopgemerkt bleven, waarna hij teleurgesteld in het zakenleven stapte. Op latere leeftijd echter brak hij door met het meesterwerk ‘Bekentenissen van Zeno’, dat in 1927 verscheen en een sensatie werd in Parijs. Lang heeft hij niet van zijn succes kunnen genieten: een bizar auto-ongeluk maakte in 1928 een eind aan zijn leven.

Boekverkoper Rob Luckerhof raakte in de ban van Svevo’s werk en diens intrigerende leven. In ‘De wereld van Italo Svevo’ schetst hij een indringend portret van een tegendraadse en onbegrepen schrijver, die met zijn genadeloos eerlijke zelfanalyse in zijn romans alle literaire conventies van zijn tijd omver schopte. Zijn vriendschap met de eveneens in Triëst woonachtige James Joyce komt ruimschoots aan bod, evenals Svevo’s familie- en zakenleven. Dit alles geplaatst tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog en het opkomende fascisme in Italië.

Over de auteur: Rob Luckerhof (1950) studeerde sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en was werkzaam in het boekenvak. In 1996 richtte hij in Haarlem de Kennemer Boekhandel op, waarvan hij tot 2020 directeur en eigenaar was. Hij schrijft artikelen voor tijdschriften over literair-historische onderwerpen. ‘De wereld van Italo Svevo’ is zijn eerste boek.

Boekhandel Praamstra

Zondag 16 februari , Aanvang 15.00 uur, toegang vrij

Wel graag reserveren in de winkel, per telefoon 0570-675925 of via www.boekhandelpraamstra.nl

Vorig artikelDeventer Energie wint de Energy Pitch 2020
Volgend artikelWeerbericht vrijdag 14 februari