Joepie, ik mag weer, gaan reporten op een leuk evenement. Dit keer een studentenfestival, genaamd Stukafest in Enschede. Ik weet dat het in een studentenhuisvesting nogal een rommeltje kan zijn dus hoe zij in godsnaam ruimte gaan maken voor optredens in huiskamers? Ik laat me maar verrassen.

Aangekomen in huize Avion aan de Deurningerstraat komt me al een geur tegemoet van bier en chips en er staat een pot pindakaas gevaarlijk schuin boven me, op een overvolle plank met levensmiddelen, ik vraag me maar beter niet af, of het niet allemaal beter in de kliko moet. Ik word hartelijk begroet door een tweetal jonge heren, met witte blouses en stropdassen van de studentenvereniging. Biertje? Koud? Ja, lekker.

We gaan van start met een cabaretier, de 28-jarige Andries Umru. Niet de minste, want hij won de Persoonlijkheidsprijs op het Cameretten-festival van 2017 en timmert al aardig aan de weg. Hier gaat hij een half uur vullen van zijn voorstelling. Al vlot gooit hij de ene na de andere grap de ruimte in en gelukkig, ze landen erg goed. “Heel anders, als mensen een kaartje speciaal voor jou kopen”, vertelt hij me later. Dat is dus zeker wel spannend. Het lijkt alsof hij het zomaar uit de mouw schudt, natuurlijk deels gebaseerd op eigen ervaringen, dat blijkt later.

De Lingo-jongen
Andries, deels Hollands en deels Indisch, neemt ons mee in de kandidaten-wereld achter Lingo. Hij had een strategie bedacht waarmee je toch redelijk gemakkelijk in de finale moest komen, gebaseerd op deels nuchter verstand maar ook goed rekenwerk lukte het, samen met zijn broer. Maar dan is het de bedoeling dat je wint en niet met een paar Lingo-sokken naar huis gaat. Nou, ja eeuwige roem dus. Maar in zijn geval was dat een spelling van een woord dat niet zo lekker viel bij jonger publiek op dit tijdstip. Ik ga het niet herhalen, het is allemaal tig keer gedeeld op social media. Dus dat was híj! Jeetje, wat grof.. kun je niet maken.. ja, hij heeft wat te verduren gekregen. Toch staat er een getalenteerd en alleraardigste jongeman voor me. Het is ook alweer drie jaar geleden he? Zijn verkering was vast net uit en was hij zwaar gekwetst en dan roep je eens wat dingen.. Ik hoop dat hij bekend wordt, ik heb toch maar een interview gedaan. Dat mag dan ook in de krant. En zo niet, dan heb ik een leuke avond gehad. Bedankt Andries, een beetje Hollands en een beetje Aziatisch. Ik ga naar het volgende optreden, door de regen op de fiets.

Vorig artikelZing mee met Re-Verse op 9 en 16 maart!
Volgend artikelOpen dag Circulus-Berkel op 7 maart op nieuwe locatie