zaterdag, 13 juli 2024

Gemalen in Deventer draaien op volle toeren

FOTO: WDO Delta

DEVENTER – Afgelopen weekend viel er in het werkgebied van het waterschap gemiddeld 20 – 34 mm regen. Dit had tot gevolg dat het water in de toch al goed gevulde kanalen, meren, weteringen en sloten nog hoger kwam te staan. Door de gemalen op volle toeren te laten draaien houdt het waterschap het waterpeil beheersbaar.

Grote en kleine gemalen
De grote gemalen waaronder Ankersmit (Deventer) pompen het overtollige water vanuit het gebied naar de IJssel, Zwarte Water, Vecht, Zwartemeer en Vollenhovermeer. Daarnaast zorgen de kleinere gemalen ervoor dat het waterpeil in de diverse polders binnen de perken blijft. Uiteindelijk wordt al dit water afgevoerd naar het IJsselmeer. De diverse, in het verleden, al aangelegde waterbergingen bewijzen hun diensten en staan vol water.  

Verhoogde waterstand op de rivieren
Daarnaast speelt al een aantal weken de verhoogde waterstand op de IJssel, Zwarte Water en de Vecht. Opstuwing door de harde westenwind zorgde in het weekend voor een verdere stijging van het water in deze rivieren. Zondag werd daarom de balgstuw bij Ramspol tijdelijk gesloten om het water richting Zwartemeer en Zwarte Water tegen te houden.

Omdat de gemalen volop draaien, de wind de afgelopen nachten afnam en er geen neerslag meer viel, is er weer ruimte ontstaan in het watersysteem.

Vorig artikelAanslag gemeentelijk belastingen gemeente Deventer
Volgend artikelFietser gewond bij aanrijding met auto
error: Content is beschermd!!!