DEVENTER – De onderdoorgang naar het Hof van Adwaita is het canvas voor een nieuwe muurschildering.  In het kunstwerk staat de naamgever van het Hof, de dichter Adwaita, centraal. Hij wordt omgeven door flora en fauna uit een Indiase filosofie (Brahmanisme) waardoor hij zich liet inspireren in zijn gedichten.

 

GOMAD, de kunstenaar die de mural ontwierp en maakte, hield vast aan zijn unieke stijl, waarbij ogen, planten, dieren en organische kleurvormen een belangrijke rol spelen.

Voor het ontwerp liet GOMAD zich inspireren door een tekst over de Hindu-God Brahmâ: 

Brahmâ schiep uit zichzelf een vrouw en werd verliefd op haar. Zij probeerde aan zijn verliefde blikken te ontsnappen, maar telkens opnieuw kreeg Brahmâ er een hoofd bij om haar te kunnen blijven zien. De indringende ogen in de muurschildering representeren de bovenstaande tekst en lokken de toeschouwer vanaf de straat richting de onderdoorgang om daar te gaan kijken.  Het portret van schrijver/dichter en naamgever van het hof J. Dèr Mouw (Adwaita) kijkt vanaf hoogte tevreden op het hof uit. Of probeert hij juist de blikken van de vrouw te ontwijken?

 

Doorgaan

In een tijd waarin alles stil lijkt te staan, was het bijzonder om te zien dat de uitvoering van de mural kon doorgaan. Bewoners die noodgedwongen thuiswerkten, zagen live vanuit hun raam het kunstwerk ontstaan. De bewoners noemen het dan ook een lichtpuntje en zijn blij met de positieve energie die vrijkomt wanneer creativiteit omgezet wordt in kunst. Nu de mural af is, kunnen alle Deventernaren het kunstwerk bewonderen. Uiteraard gelden hierbij voorlopig ook de richtlijnen en maatregelen die genomen zijn ten behoeve van de bestrijding van het coronavirus.     

 

Verbinden

Het kunstwerk is tot stand gekomen in samenwerking met Street Art Streets, de bewoners van het hof van Adwaita, Wonen Boven Winkels en de gemeente Deventer. Het doel van de mural is de entree van het hof van Adwaita aantrekkelijker te maken voor bewoners en bezoekers, en om de Assenstraat beter met het hof te verbinden. De mural is onderdeel van een bewonersinitiatief om het Hof van Adwaita te vergroenen, verduurzamen en verbinden met de Deventer binnenstad. 

 

Street Art Streets

Het project Street Art Streets is een initiatief van Deventenaren Mano Scherpbier en Egbert Scheffer. Zij vinden dat de stad wel wat extra eigenwijsheid en vernieuwing kan gebruiken. Egbert: “Ons doel is om vijftig murals in de hele gemeente Deventer te creëren, die allemaal een uniek verhaal over de stad vertellen”. Street Art Streets is altijd op zoek naar geschikte grote zichtbare muren in de gemeente Deventer. Dus tips zijn altijd welkom!

Vorig artikelMedewerker overleden bij bedrijfsongeval
Volgend artikelDirecteur Jos Blom van Aarnink kozijnen overleden