DEVENTER – In het weekend van 13 en 14 maart zet een groot aantal boeren en boerinnen, allen aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust, zich in voor verschillende klussen in Salland. Naast dat zij graag hun steentje bijdragen in de samenleving, willen de boer(inn)en verbinding zoeken met hun mede-Sallanders.

“Door buiten je erf, samen met niet-agrariërs aan de slag te gaan, leer je veel. Vaak ontstaan dan de mooiste gesprekken, over bijvoorbeeld waarden en jouw plek in de maatschappij. Door met elkaar de handen uit de mouwen te steken en gezamenlijk te werken aan de afronding van een klus, zul je zien dat ook de afstand tussen boeren en de samenleving verkleind wordt”, aldus mede-initiatiefnemer Danya Gortmans van het streekteam van Salland Boert en Eet Bewust.

Een aantal boerinnen helpt bijvoorbeeld mee met het maken van bijenhotels bij De Hartkamp in Raalte. Zij bekommeren zich om de insectenpopulatie en hopen, door zich actief hiervoor in te zetten, verbetering te bewerkstelligen. NLdoet wordt tevens door Salland Boert en Eet Bewust aangegrepen om bewustwording te genereren voor de grote hoeveelheden zwerfvuil die dagelijks achtergelaten worden in de natuur en weilanden. “Naast dat het geen gezicht is, kan zwerfvuil grote gevolgen hebben voor het welzijn van het vee dat in de weilanden graast en ook ’s winters eet van het gras dat in de zomermaanden gemaaid en ingekuild wordt.

Door resten van blikjes in het voer, kunnen koeien inwendige snijwonden oplopen met soms de dood tot gevolg.” In Wijhe, Mariënheem, Lettele en Broekland struinen op 13 en 14 maart boeren en vrijwilligers gezamenlijk de bermen en boerenpercelen af, op zoek naar zwerfvuil. Hiermee bereiden zij zich alvast voor op het aankomende weideseizoen. Voor de vrijwilligers is het tegelijkertijd een mooie gelegenheid om een boerderij te bezoeken.

Vorig artikelWedstrijd Jong PSV tegen GAE gaat niet door
Volgend artikelVernietiging V1 bom (video)