DEVENTER – De BV Nederland staat stil. Het culturele leven ligt plat. Alle concerten zijn gecanceld. Toch klinkt er in de verte nog livemuziek in de openbare ruimte. Woensdag 1 april startte in Enschede de tweede fase van de nationale carillon-estafette, waarmee de beiaardiers van Nederland met zo’n honderd bespelingen 75 jaar vrijheid vieren.

Sinds september vorig jaar volgt de estafette het spoor van de bevrijders. De zuidelijke provincies zijn inmiddels bevrijd, de komende maanden volgen er bespelingen in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Groningen, Drenthe, Friesland, Gelderland en Overijssel. Grote bevrijdingsmanifestaties en herdenkingen moeten de komende maanden helaas worden afgelast maar de carillons blijven klinken. Juist nu.

“Juist nu zo velen aan huis gekluisterd zitten, hopen wij dat de klanken een gevoel van verbondenheid zullen teweegbrengen en enige troost kunnen bieden”, zegt Leo Samama van de organiserende Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging. “Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis.

Al eeuwenlang zijn carillons symbolen van vrede en welvaart. Ook vertolken de zingende kerktorens van oudsher de gevoelens en emoties van burgers, zowel bij religieuze als wereldlijke feesten.” Ook in oorlogstijd werd er doorgespeeld. “Om de moraal van het volk te versterken speelden de beiaardiers tijdens de Tweede Wereldoorlog geuzenliederen van Valerius”, vult de Haagse beiaardier Heleen van der Weel aan. “Dat waren vaderlandse strijdliederen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De mees­te Duitsers kenden die muziek gelukkig niet.”

75 jaar Bevrijding in Bathmen en Deventer

In Bathmen en Deventer komt de estafette langs en wel op resp. 8 en 10 april. Stadsbeiaardier, Bauke Reitsma, zal een concert geven in op 8 april in Bathmen (carillon Dorpskerk) om 16.00 uur en op 10 april in Deventer (carillon Lebuïnustoren) om 12.30 uur.

Op het programma staat muziek van rond de bevrijding. Zo klinkt naast het Wilhelmus het Sallandse volkslied en verder liedjes uit de tijd van de bevrijding zoals Als op het Leidseplein, Lilli Marlene, Land of hope and glory en natuurlijk We’ll meet again van Vera Lynn . De beiaardier speelt daarnaast muziek uit de film ‘Schindler’s list’ naast enkele composities zoals Moonlight Serenade van Glenn Miller.

“Zet je raam open, zet je deur open, en sta stil bij 75 jaar Vrijheid!

Bespeling carillon toren Dorpskerk te Bathmen
Bij de viering ’75 jaar vrijheid’ op woensdag 8 april 2020, 16.00 – 17.00 uur
door Bauke Reitsma, stadsbeiaardier van Deventer en Bathmen

Programma:

1. Het Wilhelmus

2. Het Sallandse volkslied

3. John Williams  Muziek  uit ‘Schindler’s List’
(1932) -Thema
-Jewish town
-Storen memories

4.   Liederen uit de tijd van de bevrijding
-Als op het Leidseplein de lampjes weer eens branden gaan
-Daar zijn de appeltjes van Oranje weer
-Lilli Marlene
-Land of hope and glory
-Louise zit niet op je nagels te bijten
-Eens zal de Betuwe in bloei weer staan

5.   Vera Lynn – From the time you say goodbye
(1917) -We’ll meet again

6. Glenn Miller -Moonlight Serenade
(1904-1944) -In the mood

Deze bespeling van het carillon in Bathmen is tevens een onderdeel van de ‘Carillon-estafette’, waarin de Nederlandse beiaardiers de bevrijders van 75 jaar geleden volgen. Meer informatie hierover is te vinden op: www.klokkenspel.org

Bespeling carillon Lebuïnustoren te Deventer. Bij de viering ’75 jaar bevrijding Deventer’ op vrijdag 10 april 2020, 12.30-13.30 uur
door Bauke Reitsma, stadsbeiaardier van Deventer en Bathmen

Programma:

1. Alphons Diepenbrock -Zegeklanken (1916)
(1862-1921) met fragmenten uit Brabançonne, Marseillaise en Wilhelmus. (gecomponeerd in de 1ste wereldoorlog)
– Wilhelmus 4-stemmige zetting (1906)

2. Het Sallandse volkslied

3. John Williams – Muziek  uit ‘Schindler’s List’
(1932) -Thema
-Jewish town
-Storen memories

4.   Beiaardcomposities uit de oorlogsjaren

Flor Peeters – Sonatine nr. 2 op. 46 (1940)
(1903-1986) -Allegretto simplice
-Aria
-Finaal op “Heer Jezus heeft een hofken”

Ferdinand Timmermans – Suite voor carillon nr. 2 (1943)
(1891-1967) -maestoso e festivo naar “Wilt heden nu treden”
-menuetto naar “Ferme jongens, stoere knapen”
-pavane naar “De zon daalt in ‘t westen terneder”
-rondo naar “Daar ging een patertje”

5.   Liederen uit de tijd van de bevrijding
-Als op het Leidseplein de lampjes weer eens branden gaan
-Daar zijn de appeltjes van Oranje weer
-Lilli Marlene
-Land of hope and glory
-Louise zit niet op je nagels te bijten
-Eens zal de Betuwe in bloei weer staan

6. Glenn Miller-Moonlight Serenade
(1904-1944) -In the mood

7.   Vera Lynn -From the time you say goodbye
(1917)      -We’ll meet again

Deze bespeling van het carillon in Deventer is tevens een onderdeel van de ‘Carillon-estafette’, waarin de Nederlandse beiaardiers de bevrijders van 75 jaar geleden volgen. Meer informatie hierover is te vinden op:  www.klokkenspel.org

Vorig artikelBoek “Diepenveen 1940-1945, In de schaduw van het geweld”
Volgend artikelBibliotheken stellen 100 e-books beschikbaar via ThuisBieb-app