DEVENTER – Vanaf 2 mei ligt er – ondanks de voetbalstop vanwege het coronavirus en de uiterst onzekere voortgang van het seizoen – een nieuw Kowet-boek in de schappen. Precies honderd jaar eerder, op 2 mei 1920, speelde Go-Ahead voor het eerst op de plek van de huidige Adelaarshorst, en uiteraard kan de stichting Niet te Kraken dat niet ongemerkt voorbij laten gaan.

In dit tweede boek – in 2015 publiceerden we een boek naar aanleiding van ‘vijftig jaar Go-Ahead-Celtic’– kijken we terug op deze ‘honderd jaar Vetkampstraat’. Volgens vele voetballiefhebbers en voetbalromantici is de Adelaarshorst immers het laatste authentieke ‘Engelse’ voetbalbastion en de Vetkampstraat de voetbalhoofdstraat van Nederland. Waar in die honderd jaar bovendien unieke geschiedenis is geschreven.

Hoe is de huidige Adelaarshorst er destijds gekomen? Wat was er daarvoor op de plek van het stadion? Hoe is het stadion in honderd jaar gegroeid en veranderd? Wat heeft er zich naast voetbal nog meer afgespeeld? Dit soort vragen worden in het eerste deel van het boek beantwoord. In het tweede deel worden 25 legendarische wedstrijden beschreven die in die honderd jaar op het heilige gras van de Horst zijn gespeeld. Van de allereerste in 1920 tot en met een zeer memorabele uit 2019 … Wij doken in de archieven en ontdekten prachtige verhalen, onbekende wetenswaardigheden en uniek beeldmateriaal rond het Kowet-stadion waar de rood-gelen nu al honderd jaar spelen.

‘Honderd jaar Vetkampstraat’ kan vanaf 15 april via de website www.niettekraken.nl besteld worden en is vanaf 2 mei te koop bij de bekende boekhandels in Deventer en omgeving. De prijs van het boek bedraagt € 19,20, excl. eventuele verzendkosten.

Het boek telt 184 pagina’s en is een uitgave van de stichting Niet te Kraken. Het is met zorg en liefde gemaakt door drie auteurs met een roodgeel hart en schitterend en kleurrijk vormgegeven door Pieter Ellens van Allison grafische vormgeving. Kortom: het is een aanwinst voor de boekenkast van iedere Kowet-fan en voetballiefhebber.

Vorig artikelDubbele autobrand in de wijk Keizerslanden
Volgend artikelSteunen en swingen in je luie stoel, Taste of Jazz