dinsdag, 16 juli 2024

Deventer bedrijf Royal GD gaat corona tests uitvoeren

FOTO: Royal-GD-Deventer

DEVENTER – Het Deventer bedrijf GD (Gezondheiddienst voor dieren) gaat voor het ministerie van VWS (Volksgezondheid, welzijn en sport) testen uitvoeren op de aanwezigheid van het COVID-19 virus.

Afgelopen weken onderzocht het ministerie van VWS welke bedrijven in Nederland bloedtesten nauwkeurig konden uitvoeren op zoek naar het Corona virus. Dinsdagochtend maakte het ministerie bekend dat het Deventer bedrijf GD is aangewezen als diagnostiek laboratorium.

De GD is gevestigd aan de Arnsbergstraat 7 en werkt al meer dan 100 jaar aan diergezondheid in het belang van dier, dierhouder en samenleving in Nederland, maar ook internationaal. Het ‘state-of-the –art’ veterinaire laboratorium in Deventer is wereldwijd gezien één van de modernste en grootse. Jaarlijks worden in hier zo’n 5 miljoen laboratorium bepalingen uitgevoerd. Ruim 500 medewerkers zijn actief aan de rand van de A1.

Vorige week kopte de website van het Deventer bedrijf al dat men er klaar voor was: “Wij hebben heel veel ervaring met onderzoek naar virussen. Normaal gesproken gaat het bij GD om virussen bij dieren. Maar het principe van de onderzoekmethode is gelijk. Voor het COVID-19 onderzoek moet de test gevalideerd worden voor mensen. En dat hebben we de afgelopen periode gedaan. Dus nu zijn we er zeker klaar voor.”

Het Deventer bedrijf ‘Royal GD’ gaat dus op korte termijn diagnoses stellen. Om hoeveel testen van monsters het gaat is nog niet bekend. De capaciteit zal zo rond de 2000 per dag kunnen zijn, schrijft het bedrijf op de eigen website kordaat en trots: “Voor het onderzoek naar het COVID-19 virus worden neus- of keelswabs van de patiënt onderzocht met behulp van PCR-testen (Polymerase Chain Reaction). Met deze methode kan het genetische materiaal van het virus worden gedetecteerd. De resultaten van een dergelijk PCR-onderzoek zijn binnen een of enkele dagen beschikbaar. Voor de COVID-19 diagnostiek verwachten we naar schatting tot 2000 testen per dag te kunnen uitvoeren. GD heeft veel ervaring met onderzoek naar virusinfecties bij dieren. Het principe van de laboratorium onderzoekmethoden is gelijk. Voor het COVID-19 onderzoek hebben we de testen zoals voorgeschreven door het RIVM, in ons eigen laboratorium gevalideerd. Monsters worden digitaal verwerkt en ook dat is nu ingeregeld voor een stroom monsters vanuit ziekenhuizen en huisartsenpraktijken.”

Vorig artikelMarkt blijft open maar sluit eerder
Volgend artikelWeerbericht donderdag 02 april
error: Content is beschermd!!!