Ik heb heel fijne herinneringen aan mijn puzzelende moeder. Wanneer ik thuis kwam, schoof ik vaak aan met een kopje thee en een mandarijntje of appel. We spraken over mijn vriendjes, school of mijn moeders jeugd. Mijn zusje kwam er ook vaak bij zitten. Ik had nog geen begrip van het woord gezellig, maar dat was het wel. Als we gingen eten werd er een soort plastic kleed over de tafel gelegd en werden de borden en pannen erop gezet. De afdruk van de stukjes was goed te zien. Tientallen jaren later heb ik dat beeld nog in het hoofd, het roept heel makkelijk voorstellingen op van geborgenheid.

In onze winkel – Koning Willem – hebben we een ruime legpuzzel afdeling. In de winter, wanneer de avonden langer lijken maar vooral donker zijn, en in de zomervakantieperiode, wanneer er wat meer vrije tijd is, is er veel vraag naar legpuzzels. In de kasten vallen gaten in de lange rijen en ook bij onze leveranciers slinkt de voorraad. Puzzeltijd!

Eerlijk gezegd heb ik zelf niet zoveel met puzzelen, ik heb er nog nooit eentje gekocht. Maar nu onze winkel tijdelijk gesloten is, omdat we het niet verantwoord vinden medewerkers en klanten bloot te stellen aan besmettingsgevaar, verkopen we veel spellen en puzzels via onze webshop. En we brengen op onze fietsen in Deventer alles gratis bij mensen thuis. Aan de voordeur maken we meestal een praatje en krijgen te horen hoe blij mensen zijn.

Dat we gezelligheid in huis brengen. Het wordt dan al snel duidelijk dat het een misplaatst idee is dat puzzelen alleen maar iets is voor mensen die zichzelf willen vermaken. Natuurlijk is dat ook het geval, maar in veel huiskamers gebeurt wat er bij ons thuis ook gebeurde: hele gezinnen kruipen rond de tafel. Praten met elkaar over van alles, drinken iets en er klinkt iets van trots als een stukje wordt gevonden. “Bedankt”, krijgen we te horen, “zo komen we de tijd wel door nu we met ons allen thuis zitten.” En dat doet ons wat. Natuurlijk, mensen bestellen de puzzels en spellen zelf en ze betalen er gewoon voor, maar ze vinden dat we iets brengen wat echt wat toevoegt: de geborgenheid die ik vroeger ook voelde.

Daarom blijven we ook gratis bezorgen. Op die manier dragen wij ons steentje bij, we maken mensen echt blij. En we willen proberen om straks – wanneer de coronabeperkingen worden versoepeld en nog later worden afgeschaft – de thuisservice in leven te houden. Want we merken echt dat mensen het ons gunnen, we hebben blijkbaar veel krediet opgebouwd. Daar doen we graag iets voor terug. Het is voor ons echter wel een verrassing dat de legpuzzel vanuit het niets zo’n vlucht heeft genomen. Blijkbaar zijn veel mensen op zoek naar een soort nestwarmte, een gevoel van veiligheid. En dat vinden ze niet zozeer in de puzzel, maar wel in het gevoel wat het met zich meebrengt.

Wilko ten Dam
www.koning-willem.com

Vorig artikel#Supportyourlocals: Rog Vistraiteur, blijf gezond en eet vooral veel vis
Volgend artikelWeerbericht woensdag 29 april