DEVENTER – Afgelopen maandag was het dan eindelijk zover. De horeca mocht met inachtneming van de nieuwe afstandsregels zijn deuren weer helemaal opengooien. Na maanden afzien leek het alsof de Deventer horeca voor de tweede keer de bevrijding vierde. En, er kan weer naar voren worden gekeken.

Dat wil ook Hans Huberts, interim-voorzitter Koninklijke Horeca Nederland afdeling Deventer en van de Stichting Brink Event. Als eigenaar van Bierencafé Persee maakte hij het leed van zijn collega’s en zichzelf van dichtbij mee. Toen duidelijk werd dat de sluiting lang zou duren, is vooral geprobeerd met leveranciers en brouwerijen afspraken te maken. Bij een aantal restaurants kwam er een afhaalmogelijkheid. Alles om het hoofd maar boven water te houden. Hans vreest dat dat niet voor alle collega’s gaat lukken. “Maar we gaan er voor omdat wel voor elkaar te krijgen. De samenwerking in de Deventer horeca is goed. We hebben zelf een terrassenplan gemaakt en aan de gemeente voorgelegd. Ook met de marktlui zijn we er goed uitgekomen. Een lastige puzzel, want ja we hebben allemaal met die nieuwe 1,5 meter afspraken te maken.”

Geef elkaar de één meter vijf
In de nieuwe uitgaansspelregels moet je binnen je zitplaats reserveren, buiten niet. Maar ook daar geldt natuurlijk de 1,5 meter-regel. Dat vraagt ruimte en die heeft de Gemeente ook voor de terrassen extra gegeven. Hans: “Dat is natuurlijk mooi, maar waar ik eerst met 10 m² uit kon, heb ik daar nu 60 m² voor nodig. We zullen het samen met onze gasten hopelijk goed gaan oplossen. Die moet ook wennen aan het nieuwe normaal. En nu we elkaar de ruimte moeten geven, is het ook eerder druk. Daarom is er ook al een soort voetgangerscirculatieplan. Want als het te druk wordt, moeten we delen gaan afsluiten.”

De komende weken zullen een testcase worden. We worden langzamerhand wat minder streng in de leer. Gaan er wat vaker op uit, zeker als we deze zomer in eigen land blijven. En op het terras met een biertje misschien ook wat brutaler. Voor Hans is duidelijk dat als we de ruimte van de Brink optimaal benutten het ook op afstand het mooiste plein van Nederland blijft. (Door Marcel Schoemaker)

Vorig artikelAchtervolging gestolen auto eindigt in Diepenveen met crash
Volgend artikelHein te Riele met pensioen, Hein bedankt!