DEVENTER – De 70-plussers Pim Oostendorp en Arno Fischer uit Deventer zijn op donderdag 4 juni na een 500 kilometer lange wandeltocht in Maastricht gearriveerd. Ze liepen de afgelopen maand het Pieterpad, van Pieterburen naar de Limburgse hoofdstad, als sponsorloop voor hun vriend Henko Meijer, bij wie ALS werd geconstateerd.

Samen naar Santiago de Compostella in Spanje, samen naar Rome, samen naar de Franse Rivièra en samen naar Praag. De sportieve fietsvrienden Pim en Arno hebben de halve wereld gezien. Het idee om het Pieterpad te bewandelen, de bekendste lange afstandswandelroute van Nederland, was dan ook niet zo vreemd voor de senioren.

Rolstoelbus
Maar toen werd vorig jaar bij een vriend van hen, Henko, de diagnose ALS vastgesteld. Pim: “Daarop kwam de vriendin van Arno met het idee om een goed doel aan onze wandeltocht te koppelen. En we wilden heel graag dat Henko nog een klein beetje plezier in dat laatste, moeilijke stukje van zijn leven zou hebben.” Het goede doel werd de aanschaf van een rolstoelbus en een startdatum voor de sponsorloop werd geprikt.

De twee vrienden werkten het plan uit, maar toen het coronavirus in maart hun plannen in de war dreigde te schoppen, moest er naar alternatieven gezocht worden. “Zoals het overnachten, dat konden we niet meer op locatie doen”, vertelt Pim. Edwin Grouwstra heeft daarom een camper gesponsord. “Een goede vriend van ons; Remco Vermeulen; eigenaar van hotel Hoog Holten, heeft met ons meegereden, in de camper geslapen én heeft voor ons gezorgd. Wij sliepen er in tentjes naast.”

Uitzwaaitoespraak
De tocht begon op zondag 10 mei in Pieterburen. Henko en zijn vrouw Nannie waren daarbij. Henko kan inmiddels niet meer praten, maar had via zijn spraakcomputer een ‘uitzwaai-toespraak’ voor de heren gemaakt.

Het Pieterpad telt 26 etappes, dus dagelijks werden stukken gelopen tot maximaal 24 kilometer. Elke dag liepen er mensen met Pim en Arno mee. Sponsoren, vrienden en familie… alle bekenden van de drie heren wilden iets bijdragen. Rotary Club Voorst heeft een bijzondere ondersteuning geleverd, zowel financieel als fysiek, met een paar “meelopers” in een etappe.

Dat de mannen alle drie fervent supporter van Go Ahead Eagles zijn, hielp mee. “Daardoor spreidde het nieuws over onze actie als een olievlek over Deventer.” Én heeft de supportersvereniging ook  een geweldig mooi bedrag gedoneerd.

Heel emotioneel
Henko en Nannie zijn twee keer gaan kijken. Dat duurde dan een kwartiertje, want daarna was Henko al te moe. Het is ook daarom dat de vrienden de rolstoelbus al veel eerder voor hem hebben aangeschaft. Hierbij heeft Pouw Deventer ons geholpen. Ongeacht het totaalbedrag van de sponsorloop. Na de diagnose ging het namelijk snel bergafwaarts met Henko. Hij had die rolstoelbus niet alleen al hard nodig, ook waren de vrienden bang dat hun vriend de dag van vandaag niet eens zou halen.

“Maar dat maakte de eindstreep van 4 juni niet minder emotioneel”, vertelt Arno. “Henko en Nannie werden die dag met een ambulance van “Wens Ambulance Oost-Nederland” naar Maastricht gebracht, omdat de afstand te groot is voor een rolstoelbus. In de ambulance kon Henko onderweg liggen en slapen. In Maastricht wachtte hij ons op. Het was een bijzonder emotionele dag.

Alle donaties die zijn gedaan, worden gebruikt voor de (on)kosten van de rolstoelbus. Het bedrag dat daarna overblijft, komt volledig ten goede aan de Stichting ALS.

Op de website https://arnopimpieterpad.nl/ zijn de avonturen van de vrienden te volgen. Tevens kan er uiteraard nog steeds worden gedoneerd.

Vorig artikelAutomobilist laat slachtoffer in Schalkhaar achter na aanrijding
Volgend artikelDutchess of the Sea uit Deventer gaan 4700 km roeien over de Atlantische Oceaan