zaterdag, 20 april 2024

DOET gaat weer van start voor mensen met dementie

FOTO: Zorggroep Solis

DEVENTER – Ook alle thuiswonende mensen met dementie hadden last van het coronavirus. Deze groep heeft afgelopen maanden niet of nauwelijks kunnen bewegen en zat erg aan huis gebonden. Voor deze groep, die vaak niet zelfstandig naar een activiteit kan of onzeker zijn over hun bewegen, zijn daar; DOET en BAS. DOET is 15 juli weer gestart.

In 2015 werd DOET, dat staat voor; ‘Deventer Oefenprogramma Thuiswonenden met dementie’ opgericht. Daarna volgde al snel BAS; ‘Blijf Actief bij de Sportvereniging’. Deze beweegprogramma’s voor thuiswonenden met dementie bieden uitkomst. Ze bewegen vooral minder intensief en daarmee bereiken ze het niet het niveau waarbij bewegen echt positieve effecten heeft op de fitheid en gezondheid. Ze kunnen vaak niet zelfstandig naar een activiteit of zijn onzeker over hun bewegen.  

DOET

DOET is een zes maanden programma, waarbij de deelnemer traint op kracht, conditie en balans, met extra mentale oefeningen, onder begeleiding van een fysiotherapeut van Solis. De trainingen worden op dit moment thuis en buiten bij stichting IJssellandschap uitgevoerd, onder begeleiding van wandelcoaches. Hierbij wordt ook de ergotherapeut en diëtist ingezet om de inrichting van uw woning te bekijken en voedingsadviezen te geven. Doordat deelnemers worden gehaald en gebracht, tot achter de voordeur, worden ook de mantelzorgers even ontlast.

BAS

BAS is ontstaan vanuit DOET, en werd ontwikkeld samen met sportvereniging Helios. Gezien de vele verzoeken voor een vervolgtraject en om het positieve effect van bewegen te behouden volgt een groot aantal deelnemers het ‘BAS traject’ nadat ze het ‘DOET-traject’ hebben afgerond.

Initiatiefnemer van DOET en BAS – Zorggroep Solis – ziet dat dit leefstijlprogramma de afgelopen jaren heeft voorzien in een preventieve behoefte. Deelnemers waarderen het programma met een dikke 8. Het is goed om te ervaren dat steeds meer deelnemers van verschillende thuiszorgorganisaties en woonzorgorganisaties de weg naar DOET en BAS weten te vinden.  

Vorig artikelDreampop duo isle organiseert uniek openlucht concert ‘isle in the woods’
Volgend artikelWeerbericht vrijdag 31 juli
error: Content is beschermd!!!