DEVENTER – Ruchtie’s Wijnhandel  is sinds kort de trotse mede-importeur van het prestigieuze Champagnehuis Charles Heidsieck. Om dit te vieren, organiseerde de wijninkooporganisatie Les Généreux, waar wij mede eigenaar van zijn,  op 26 augustus jl. een exclusieve proeverij met exportmanager Maxime Watelet en Nederlands Champagne-expert Gert Crum. Onder meer de onlangs uitgebrachte Blanc des Millénaires 2006 en Brut Millésimé 2012 passeerden de revue. Een waardige bezegeling van de samenwerking.

Dat beide partijen in feeststemming zijn, behoeft weinig toelichting. “We are thrilled to start working exclusively with Les Généreux in The Netherlands”, aldus Stephen Leroux, de CEO van Charles Heidsieck. Ook wij zijn zeer verheugd over de buitengewoon mooie nieuwe aanwinst in het assortiment en zal Charles Heidsieck gaan verkopen op de Nederlandse markt aan horeca en consumenten.

Complex, genereus en gastronomisch in stijl
Charles Heidsieck behoort tot de grandes marques (de meest prestigieuze huizen) van de Champagne en is de lieveling van vele wijnexperts. Expert Tom Stevenson waardeert Charles Heidsieck in zijn Champagne-bijbel met een score van maar liefst 97 punten, waarmee het alleen Krug – de absolute elite! – boven zich heeft. Kortom, trouvailles bestaan nog, zélfs in de Champagne!
Onderscheidend voor de stijl van Charles Heidsieck is het gebruik van een groot aandeel reservewijnen (wijnen uit eerdere oogstjaren) tot wel vijftien jaar oud, in combinatie met een lange rijping in de schitterende, twee millennia oude, in kalk uitgegraven kelders in Reims. De Charles-Champagnes zijn dan ook complex, genereus en gastronomisch in stijl. Het visitekaartje van het huis is de Brut Réserve. Deze blend van jaargangen bestaat uit maar liefst 40% reservewijnen en wordt door Tom Stevenson omschreven als ‘serious competition’ voor Krugs Grande Cuvée. Ook de overige Charles-Champagnes krijgen al jarenlang duizelingwekkend mooie scores bij autoriteiten als Jancis Robinson, Decanter en The Wine Advocate. De hoogste tijd om deze sublieme Champagnes de aandacht te geven die ze verdienen!

Strenge selectie, uitmuntende kwaliteit
Charles Heidsieck is de eerste grande marque-Champagne in het portfolio van Ruchtie’s Wijnhandel en deze speciaalzaak op het lijf geschreven. Wij zijn sinds het begin gespitst op minutieus opererende, kwaliteitsgeoriënteerde producenten. Uit de Champagne importeren wij bijvoorbeeld al jaren de schitterende wijnen van Agrapart & Fils en Champagne De Sousa; wijnboeren die hun eigen druiven telen en verwerken. Charles Heidsieck mag dan een van de grote namen zijn, het is van de grandes marques een van de kleinste huizen, met een compromisloze focus op kwaliteit. Een perfecte match met onze wijnhandel dus.

Liefde op het eerste gezicht: Blanc des Millénaires 2006 en Brut Millésimé 2012
Wat de proeverij extra bijzonder maakte, is de release van maar liefst twee nieuwe millésimés; Champagnes uit één oogstjaar. De zeer exclusieve en iconische Blanc des Millénaires 2006 en de prachtige Brut Millésimé 2012 zijn onlangs voor het eerst op de internationale markt gepresenteerd en beleefden gisteren officieel hun primeur in Nederland.
De Blanc des Millénaires is een van de beste blanc de blancs (Champagne gemaakt van 100% chardonnay). Hij wordt alleen in absolute topjaren gemaakt; de 2006 is nog maar de zesde editie, na 1983, 1985, 1990, 1995 en 2004. Bijzonder aan de nieuwe Brut Millésimé is dat deze gemaakt is in het aanvankelijk onmogelijke oogstjaar 2012, dat uiteindelijk toch nog weersomstandigheden gaf voor druiven van vintage-waardige kwaliteit. Chef de cave Cyril Brun is zeer tevreden over het eindresultaat en typeert zijn 2012 als ‘dangerously drinkable’. Beide Champagnes zijn vanaf nu in Nederland te koop.

Vorig artikelMIMIK zoekt de leukste klas van Deventer
Volgend artikelColumn Marcel Schoemaker: Thuisbioscoop