Zouden ze ons missen? In Europa, in de wereld? De Hollanders, die net als in historische tijden nog steeds alle werelddelen bezoeken. Nu dus even niet. Want noodgedwongen zogenaamd lekker weg in eigen land. Natuurlijk missen ze ons. Toeristen zorgen overal ter wereld voor inkomsten. Ook de vrekkige Hollanders. Vraag dat maar aan Rutte. Die wist zijn Europese collega’s vier dagen van hun zomervakantie af te houden.

Met het in heel Nederland wereldberoemde gezelschapspelletje ‘Koopman & Dominee’. We zijn er economisch groot mee geworden. En het zit nog steeds in ons DNA. Ook in eigen land prima toe te passen. Want nu we even niet op die Turkse bazaar mogen rondlopen of ondanks de ‘terugbrenggarantie’ op Ibiza zijn, willen we toch wel net doen alsof. Zien we onszelf Zuid-Europees afdingen in een Hollandse outlet store. Waar het weer ouderwets druk is en de ander zich niet aan de regels houdt. Want de dominee in ons wijst altijd naar de zondaars. De anderen uiteraard. En als het helemaal te gek dreigt te worden, lopen we naar de echte politieke dominee. Roepen we stoer: zeg er eens wat van, zo kan het niet langer. Vragen we de overheid om op te treden.

Dezelfde overheid die net dacht dat we wel een soort van eigen verantwoordelijkheid konden tonen. Niet dus, het ruime zelf gedogen lijkt ook Virusland bereikt te hebben. Waarin het weer opnieuw aan het omslaan is. We zien het, maar willen er nog niet aan. We liggen op het strand of lopen door het polderland en zien de luchten in de verte donkerder worden. Trekt wel voorbij, praten we onszelf als vakantiemeteoroloog moed in. En bij de eerste druppels zoeken we tevergeefs naar paraplu of mondkapje. Valt wel mee met die nieuwe preutsheid in Nederland. We stellen ons allemaal heerlijk bloot aan de tweede golf.

Vorig artikelGA Eagles tegen Telstar live op FOX Sports 1 en Deventer Radio 107.3 FM
Volgend artikelWeerbericht maandag 03 augustus