vrijdag, 19 april 2024

Drtv zendt vanaf maandag 10 augustus luisterboek `Ooggetuige` uit

DEVENTER – Vanaf volgende week gaat Drtv Radio het gesproken boek ‘Ooggetuige’ uitzenden. Het boek werd geschreven door Ton Verstraaten, een krijgsgevange in voormalig Nederlands Indië en Japan. Het boek wordt juist nu uitgezonden omdat er 15 augustus bij het Indië monument op het Grote Kerkhof in Deventer stil wordt gestaan bij de slachtoffers van de 2e wereldoorlog uit dit voormalige deel van het Koninkrijk dat gedurende de 2e wereldoorlog door Japanse troepen was bezet.

De afleveringen van ieder 50 minuten worden van 10 t/m 21 augustus op de doordeweekse dagen van 18.00 tot 19.00 uur uitgezonden. Op zaterdag 21 augustus wordt de laatste aflevering in de ochtenduren uitgezonden van 09.00 tot 10.00 uur.


Ooggetuige
Begin 1938 vertrok de 20-jarige Ton Verstraaten naar Indië, als verkoper voor Borsumij. Na de Japanse aanval op Pearl Harbour in 1941 werd hij onder de wapenen geroepen. Het KNIL capituleerde, waarna Ton 3 ½ jaar in krijgsgevangenschap doorgebracht. Hij werd diverse malen overgeplaatst en belandde uiteindelijk in Japan, waar hij tot het einde van de oorlog onder extreem zware omstandigheden werkte in de keizerlijke kolenmijnen. Heimelijk schreef Ton zijn ervaringen op en maakte hij tekeningen. Na zijn bevrijding verscheurde hij zijn verslag, alsnog uit angst voor ‘de Jap’.

Omdat hij daar al snel spijt van kreeg begon hij eind ‘45 opnieuw met het maken van aantekeningen, die hij in de jaren ‘70 uitbreidde met verslagen over de periodes vóór en na de oorlog. Hij schreef afstandelijk over wat hij had zien en meegemaakt. Na zijn dood besloten Jan en Peter Verstraaten de nagelaten verslagen, vol blijken van humor, moed, doorzettingsvermogen en relativeringskunst, in boekvorm uit te brengen. Het resultaat is “Ooggetuige”, een aangrijpend ooggetuigenverslag.

Ton Verstraaten verhuisde in 1962 met zijn zoons naar Deventer. In zijn laatste jaren was hij actief bij huize Humanitas. Hij hielp daar onder andere mee met de voorbereidingen van het 40-jarig bestaan van het tehuis.

Vorig artikelExplosie bij woning in Schalkhaar
Volgend artikelZaterdag 22 augustus Open Dag Deventer Tennis
error: Content is beschermd!!!