DEVENTER – De eerste ombudsvrouw van Nederland, Meta van Beek is afgelopen dinsdag 11 augustus 100 jaar geworden. Dit werd dinsdagochtend gevierd bij haar woning in Deventer. Meta ontving de felicitaties van burgemeester Ron König via een ingesproken bericht op haar Webbox, een audio-hulpmiddel voor blinden en slechtzienden. Als eerste ombudsvrouw behartigde Meta in de jaren ‘70 de belangen van de werkende vrouw, en van de feministische beweging Dolle Mina.

Ondanks haar hoge leeftijd, is Meta nog altijd scherp en energiek: “Ik voel me goed en het gaat ook goed met mij”, zegt Meta. Ook waardeert ze het erg dat de bijeenkomst voor haar is georganiseerd: “Ze maken er een heel feest van! Ik heb nog nooit op deze manier mijn verjaardag mogen vieren, heel overweldigend”, zegt ze lachend.

Eerste ombudsvrouw van Nederland
Zelf weet Meta er alles van hoe het is om belangrijke zaken te organiseren. In het verleden heeft ze op maatschappelijk gebied dan ook veel werk verzet. Zo werd zij in 1973 in Den Haag aangesteld als de eerste ombudsvrouw van Nederland. Ook was zij een mede-oprichter van de Stichting Ombudsvrouw en zette zij zich in voor gelijke rechten tussen man en vrouw. In de jaren ‘70 kwam zij als eerste ombudsvrouw met name op voor de positie van werkende vrouwen en behartigde ze de belangen van de Dolle Mina’s, een feministische beweging.

Voormalig zorgverlener
Meta van Beek woont in Deventer, maar mensen kennen haar als “de vrolijke Amsterdammer”. Toen zij nog in Amsterdam woonde, is ze jarenlang werkzaam geweest als wijkverpleger bij de tuberculosebestrijding in de Jordaan en in de Kinkerbuurt.

De afgelopen jaren zette zij zich actief in voor de marktwerking in de zorg. Zo schreef zij in 2017 een brief naar de overheid, waarop zij een persoonlijke reactie ontving van vicepremier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge.

Erelid bij Alliance Française Deventer
Toen Meta in Deventer ging wonen, werd zij in 1985 lid van de Alliance Française. Hier speelde zij een prominente rol in het organiseren van allerlei projecten, waaronder de Kindercursus in 1990, een taalcursus Frans op verschillende basisscholen in Deventer. Bovendien werd ze vanwege haar trouwe inzet en toewijding in 2011 benoemd tot erelid van de Alliance Française.

Slechtziend
Naarmate haar leeftijd vorderde, ging Meta helaas steeds slechter zien. Het bleek dat zij last kreeg van de oogziekte maculadegeneratie. Ondanks dat ze nu niet goed meer kan lezen en de computer langzaam uit haar beeld verdwijnt, blijft ze uiterst goed op de hoogte van het laatste nieuws, met behulp van haar Webbox. Dat is een audioapparaat voor mensen met een zichtbeperking dat onder meer online kranten en lectuur voorleest, evenals de gesproken televisie-ondertiteling.

“Ik vind het zo’n fijn apparaat, ik kan mij niet voorstellen dat ik het niet zo hebben”, vertelt Meta. Voor Meta is de Webbox haar belangrijkste informatiebron: “Het is mijn toegang tot de wereld en het is ook zo eenvoudig te bedienen. Dankzij de Webbox ben ik direct weer op de hoogte van al het nieuws!”

Twee jaar geleden stuurde Meta een brief over de Webbox naar verschillende instanties. “Meta schreef de brief om meer aandacht te vragen voor blinden en slechtzienden en hoe de Webbox hen kan helpen om in contact te blijven met de wereld om hen heen”, zegt Karel Raven, manager van Solutions Radio.

Feestelijke viering
De bijeenkomst vond plaats in de vroege middag, aan de achterzijde van de flat waar Meta woont. Daar stond een draaiorgel en een oude Pontiac uit de jaren ‘50. Mede-flatbewoners, vrienden en familie konden genieten van een kopje koffie met Deventer koek.

Locoburgemeester Liesbeth Grijssen hield een korte toespraak: “Wij bewonderen uw werk in het verleden als ombudsvrouw, maar ook als wijkverpleger en mantelzorger. Daarnaast steekt u uw mening niet onder stoelen of banken: als u een punt heeft, dan maakt u het ook.”

Daarnaast kwam de organisator van de bijeenkomst, Hans Veldwachter, kort aan het woord. Hij is tevens oprichter van Soos Kiek Uut, de vereniging uit Deventer voor blinden en slechtzienden. Vervolgens werd de taart in de vorm van Meta’s Webbox aangesneden. Tot slot beluisterde Meta de persoonlijke boodschap van burgemeester Ron König, die vanwege vakantie niet aanwezig kon zijn, op haar Webbox.

Een tevreden terugblik
Dinsdagochtend, in een live interview op NOS Radio 1 Journaal, vertelde Meta hoe zij denkt over het verleden. “We leven in het nu hoor, al is er vaak de neiging om over vroeger te praten”, vertelt ze lachend. “Ik heb nog veel te doen hier!” 

 Toch kijkt Meta met een tevreden gevoel terug op haar werk als ombudsvrouw: “Ik vind dat je iets voor een ander zou moeten betekenen”, vertelt ze aan het eind van de feestelijke bijeenkomst. “Er zijn namelijk altijd mensen die behoefte hebben aan een reikende hand. Ik zeg ook altijd: hij die geeft wat-ie heeft, die is het waard dat-ie leeft.”

Vorig artikelVrachtwagen vliegt al rijdend in brand op A1 bij Bathmen
Volgend artikelReunie oud medewerkers Deventer Schouwburg uitgesteld