dinsdag, 16 april 2024

GGD geeft tips tijdens het warme zomerweer

DEVENTER – Vanaf donderdag 6 augustus is het Nationaal Hitteplan van kracht in alle provincies. De warme dagen zullen zeker een week gaan duren. Naast dat een beetje warmte niet verkeerd is, moet je wel blijven opletten.

Het is belangrijk om bij hitte extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

In de nacht daalt de temperatuur onder de 18 graden. De GGD raadt aan om deze tijd te gebruiken om je woning te koelen. Dit door een paar ramen open te zetten.

Maatregelen tegen de zon en de hitte 

De GGD heeft een paar tips om deze warme dagen door te komen:

  • Drink voldoende.
  • Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon.
  • Zoek de schaduw op.
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème.
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag.
  • Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning.

Hitte en COVID-19 

Er kwamen ook veel vragen over hitte en COVID-19 binnen bij de GGD. Bijvoorbeeld over het gebruik van airconditioning of een ventilator. Voor persoonlijk gebruik in de thuis/gezinssituatie kun je een ventilator gebruiken om een verkoelende luchtstroom te creëren. Een bevroren waterflesje voor de ventilator zorgt voor nog meer koelte. Gemeenschappelijke ruimten kun je verkoelen door plafondventilatoren of airco. Als dat niet kan, kunnen ook losse ventilatoren gebruikt worden. Let op dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat. 

Vorig artikelSlachtoffer zwaargewond bij ongeval Spanjaardsdijk Lettele
Volgend artikelWeerbericht vrijdag 07 augustus
error: Content is beschermd!!!