Al maanden is het proces aan de gang. Het gebeurt recht onder onze ogen maar we zien het nog niet echt. Het uitsterven van weer een zoogdier op deze aardkloot: de Homo Sapiens Vacantibus. Nog geen twee generaties geleden begon hij zich vanuit zijn eigen zo vertrouwde biotoop te verplaatsen naar andere delen van het zoogdierenrijk. In het begin wat onwennig en onder meenemen van vaak zijn hele huisraad. In elk geval de aardappelen. Soms zelfs ingeblikt vlees.

Naarmate de tijd echter vorderde, werd ook het lokale voedsel genuttigd. En zelfs ingevoerd in de eigen omgeving. De eerste, vooral mediterrane jaren, ging het om de gebruinde huid. Die gaf bij terugkomst status. Het was belangrijk zo lang mogelijk op kleur te blijven. Daarmee zo nonchalant mogelijk door de super te lopen. Totdat een bekende vroeg: zo, lekker ver weg geweest? Daar was het om te doen. Om dat lang vol te houden waren er zelfs banken die zonlicht verstrekten. Maar de lol ging er een beetje af naarmate meer mensen hetzelfde deden. Tegen afbraakprijzen zich ook massaal gingen verplaatsen.

De elite moest dus weer verder. De karavaan deed onmogelijke gebieden aan. Steeds verder weg. Want de vragen in de super werden lastiger: nog nooit in Mongolië geweest? En toen het hele zoogdierenrijk uiteindelijk verkend was en de routine er in begon te sluipen, was er plots dat ongrijpbare gevaar. Overal. Je kon het niet meer ontvluchten. Je werd zelf ont-vlucht. Veroordeeld tot je eigen biotoop. Natuurlijk waren er toch weer bij die het gevaar trotseerden. En ter plekke verbaasd opkeken: wat, hier ook al? Nee, Sapiens is niet altijd even slim. En nu? De Apocalyps is nabij.

De eerste slachtoffers worden al opgenomen. Gisteren belandde een frequent flyer op de IC. Kon nergens meer heen en besloot ze in één keer allemaal leeg te drinken. Zijn hele verzameling KLM-huisjes.