DEVENTER – De 15e editie van de Deventer DansDagen is anders dan anders. Geen workshops, voorstellingen, moving models maar wel een Deventer DansFilm Dag op zondag 8 november vanaf 11.30 uur in Mimik. Met 5 dansfilms die een inkijkje geven in verschillende danswerelden. En zoals danspionier Merce Cunningham zegt iedereen kan dansen, dus laat je inspireren!

Vanaf 11.30 uur kun je genieten van een aantal mooie dansfilms. In de 3D-films Pina  en Cunningham staan 2 danslegendes centraal: de Duitse Pina Bausch en de Amerikaan Merce Cunningham. Beiden hebben een eigen danstaal ontwikkeld en zijn van invloed geweest op generaties dansers en choreografen. De theatrale aanpak van Bausch versus de niet-verhalende dansopvatting van Merce Cunningham, die elementen uit klassieke en moderne dans wilde laten versmelten. En omdat hij vond dat iedere beweging van het menselijk lichaam in het dansen opgenomen kon worden, kon dus ook iedereen danser zijn.

Dancer laat zien dat er wel wat meer bij komt kijken en gaat over Sergei Polunin, die op zeer jonge leeftijd de professionele balletwereld bestormde als de jongste eerste solist die het Royal Ballet ooit had gehad. Zijn roem maakte hem zelfdestructief en zijn talent zag hij steeds meer als een zware last dan een gave.

Geen vernieuwende theaterdans, maar juist de volksdanstraditie komt aanbod in de documentaire over Daymohk, een  traditionele Tsjetsjeense dansgroep in Grozny onder leiding van choreograaf en voormalig sterdanser, Ramzan Achmadov. De film laat zien onder welke omstandigheden de groep kan bestaan onder het straffe regime van president Kadyrov.

Ema, de nieuwe film van regisseur Pablo Larraín (Jackie) is een explosief, stijlvol en gewaagd portret van een danseres, die alles op alles zet om herenigd te worden met haar zoon. De jonge Ema (Mariana di Girolama) danst in het experimentele dansgezelschap van haar man: choreograaf Gastón (Gael Garcia Bernal). Na een schokkende gebeurtenis besluit het stel hun 7-jarige adoptiezoon Polo af te staan.

 Deventer danst op DRTV!
Jarenlang werden de Deventer DansDagen afgesloten met een grote parade voorstelling waarin meer dan 300 dansers te zien waren in verschillende  choreografieën.  Dit jaar geen dans op het podium maar een korte film Deventer danst te zien op DRTV op 6, 7 en 8 november met bijdragen van Base4Dance, Impact, Sheila’s Buikdanscentrum, SVOD en Studio DanZo.

Kijk voor meer info & kaartverkoop op: www.deventerdansdagen.nl/ www.mimik.nl

Vorig artikelDeventenaar uitgeroepen tot Mr Senior Pride 2020
Volgend artikel3 gedumpte Stafford pups gevonden in rugzak bij station Deventer