zaterdag, 20 april 2024

Vogeleiland wordt weer een parel van Deventer

FOTO: MBS

DEVENTER – Het college van burgemeester en wethouders heeft het Vernieuwingsplan Vogeleiland vastgesteld om van het eiland weer “een parel van Deventer” te maken. Het plan doet recht aan het oorspronkelijke en monumentale ontwerp van tuinarchitect Leonard Springer. Tot april 2021 vinden diverse werkzaamheden plaats op het eiland.

Hard toe aan opknapbeurt 

Begin 2019 is geconstateerd dat het Vogeleiland als onderdeel van het monumentale Rijsterborherpark er qua groenonderhoud slecht voor stond. Ook de opstallen (zoals het paviljoen en de volières) waren hard toe aan een opknapbeurt. 

Gemeente neemt beheer eiland over 

De gemeenteraad heeft in april 2019 besloten het groenonderhoud van het eiland weer in eigen hand te nemen. In juli 2019 zijn de opstallen door de Stichting Vogeleiland overgedragen aan de gemeente. Door de renovatie van het paviljoen direct op te pakken, kon in september 2020 Parkcafé Mees worden geopend, dat liep meteen goed. 

Vernieuwingsplan 

Het vernieuwingsplan heeft oog voor het monumentale karakter en de oorspronkelijke ontwerpprincipes van het eiland door tuinarchitecten Leonard Springer en Michael van Gessel. Er zijn wensbeelden opgesteld die vertaald zijn in een vernieuwingsvisie en uitvoeringsplan. 

Aantrekkelijk voor iedereen 

Een gerenommeerd tuinontwerpster maakte beplantingsplannen voor de vaste planten en de heesters. Bedoeling is om het eiland weer aantrekkelijk te maken voor alle doelgroepen vanuit natuur, recreatie, educatie, sport en cultuur. Daarbij is ook aandacht voor de opstallen, leefbaarheid en veiligheid. 

Planning werkzaamheden 

De werkzaamheden zijn begonnen en duren tot april 2021. Er worden afsluitbare hekken geplaatst op de bruggen, de houten kippenschuur worden afgebroken om plaats te maken voor groen. Het eiland krijgt aan de Singelzijde meer openheid en het hele binnenterrein wordt heringericht. De vernieuwing vindt plaats in overleg met de uitbaters van Parkcafé Mees en de Stichting Vogeleiland. 

Vorig artikelIn gesprek met boerin Heleen van Beek van Boerderij Erve ’t Overweg
Volgend artikelLichtjesdag voor alle zielen in de Lebuïnuskerk
error: Content is beschermd!!!