DEVENTER – Op maandag 2 november, tijdens Allerzielen, vormden inwoners voor het stadhuis van Deventer een rouwcirkel om aandacht te vragen voor klimaat en biodiversiteit. Dit deden zij om 12.00 uur, tijdens het maandelijkse luchtalarm.

De rouwcirkel werd georganiseerd door Extinction Rebellion, letterlijk vertaald als: Verzet tegen uitsterven. Paul Hendriksen van Extinction Rebellion Deventer en omstreken: “Wij zijn gewone mensen die zich bezorgd maken. De klimaatverandering vormt een gevaar voor al het leven op aarde. Met de rouwcirkel staan we hierbij letterlijk stil.” Ieder van de deelnemers aan de rouwcirkel ging letterlijk staan voor een uitgestorven of met uitsterven bedreigde plant- of diersoort. Ook was er aandacht voor mensen elders op de wereld die als gevolg van de klimaatcrisis door storm, overstroming of bosbrand om het leven zijn gekomen of wiens voortbestaan wordt bedreigd door mislukkende oogsten als gevolg van steeds extremere weersomstandigheden. Mensen in landen als Brazilië en Nigeria die zijn vermoord of ‘verdwenen’ vanwege hun strijd om behoud van natuur en milieu, worden in de rouwcirkel eveneens herdacht.

De plek van de rouwcirkel werd vormgegeven door met stoepkrijt een heel grote aardbol op de straat te tekenen. Ruim twintig mensen in donkere kleding stonden in de cirkel, sommigen van hen hadden een lantaarntje bij zich. Een violiste zette de sfeervolle herdenking muzikaal kracht bij. Behalve dat de deelnemers zelf stil stonden, kwam ook het langskomend verkeer vanwege de rouwcirkel enkele minuten tot stilstand.

Meer informatie
Wie meer wil weten over Extinction Rebellion kan mailen naar XRDeventer@protonmail.com of kijk op www.extinctionrebellion.nl.

Vorig artikelPolitie zoekt getuigen van mishandeling van minderjarige jongen in Deventer
Volgend artikelOngeval met letsel op Holterweg in Deventer