DEVENTER – Op maandag 14 december om 12.00 uur wordt het plein voor het stadhuis in Deventer omgetoverd in een strandtafereel, met enkele tientallen mensen in badkleding, met handdoeken, parasols en allerlei andere strandaccessoires. Het doel van de demonstratie: de gemeente bewegen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Een groeiend aantal inwoners van Deventer en omstreken heeft zich verenigd onder de vlag van Extinction Rebellion (letterlijk vertaald als: verzet tegen uitsterven). Tessel Hofstede namens Extinction Rebellion Deventer en omstreken: “Met deze demonstratie willen we laten zien dat we afstevenen op steeds extremer weer, als er niet gedaan wordt wat nodig is. We roepen de gemeente opnieuw op om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.” De deelnemers zullen tijdens de demonstratie de coronamaatregelen in acht nemen.

Hofstede: “In 2020 werd in de ene na de andere maand het hitterecord gebroken. In totaal werden 11 warmterecords gemeten in 2020. Dit jaar maakten we de op één na warmste winter mee en een novembernacht van 17 graden. November 2020 was met 9 graden 2,2 graden warmer dan normaal (1981-2010) en maar liefst 4,1 graden warmer dan een eeuw geleden. Hittestress in de zomer leverde honderden extra doden op. Kortom; we zitten midden in de klimaatcrisis en de klimaatnoodtoestand bevindt zich recht onder onze neus!” Amsterdam, Utrecht en Haarlem hebben de klimaatnoodtoestand al uitgeroepen. Het Deventer College en alle raadsleden hebben een Alarmbrief van ons ontvangen en daar zijn meerdere gesprekken met ons uit voortgevloeid. Nu is het tijd dat de gemeenteraad van Deventer actie onderneemt en ook de noodtoestand uitroept. Dat is onze eerste eis.

Wie meer wil weten over Extinction Rebellion mailt naar: XRDeventer@protonmail.com of kijkt op: www.facebook.com/XRDeventer of www.extinctionrebellion.nl.

Vorig artikelVoetbalvereniging Lettele benoemt hoofdtrainer voor nieuwe seizoen
Volgend artikelWonen en dagbesteding van Zozijn op locatie Auping terrein