DEVENTER – Op zaterdag 9 januari 2021 kondigde Deventer noodburgemeester Rona Königin de klimaatnoodtoestand af. Ze deed dit tijdens haar nieuwjaarstoespraak vanaf het Waaggebouw op de Brink in Deventer. De theatrale speech werd ondersteund met een groot spandoek waarmee de Deventenaren een ‘cool’ 2021 werd gewenst. De gemeenteraadsleden ontvingen dezelfde wens als digitale nieuwjaarsgroet. De actie maakt deel uit van de campagne van Extinction Rebellion om de gemeente Deventer te bewegen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Op het spandoek werd de temperatuurstijging vanaf 1901 in beeld gebracht. Noodburgemeester Königin: ‘Sinds het begin van de metingen nam de temperatuur in Nederland met 2 graden toe. De klimaatcrisis tekent zich hier en nu af. Er zijn watertekorten en mislukte oogsten. Afgelopen zomer alleen al, vielen er honderden extra doden in Nederland door de hittegolf.’

Toekomst van kinderen
Noodburgemeester Rona Königin heet in het dagelijks leven Inge van der Weijden en werkt voor een groot Deventer bedrijf: ‘Ik maak me ernstige zorgen over de toekomst van mijn kinderen en over al het leven. Daarom doe ik mee aan acties van Extinction Rebellion. Afgelopen najaar vroeg Extinction Rebellion namens honderden inwoners uit Deventer en omstreken aan het College en de gemeenteraad om de klimaatnoodtoestand uit te roepen. Daar is nog geen gevolg aan gegeven.

Klimaatcrisis is gevaar
In haar rol als noodburgemeester Königin vervolgt zij: De overheid, en dus ook de gemeenteraad van Deventer, heeft de grondwettelijke taak om zijn burgers te beschermen. Wij erkennen de klimaatcrisis als een gevaar. Dat is waarom we de klimaatnoodtoestand uitroepen. We zullen aan alle inwoners van onze gemeente en ook landelijk bekend maken dat wij als gemeente de noodtoestand hebben uitgeroepen, in navolging van Haarlem, Amsterdam en Utrecht, en zo’n 1800 andere gemeenten wereldwijd.’

De ‘noodburgemeester’ sprak verder over het doel om de CO2-uitstoot in 2025 op nul te brengen en een Burgerberaad voor het klimaat in te stellen: een voor de bevolkingssamenstelling representatieve, door loting aangewezen groep inwoners die meebeslist over klimaatmaatregelen. Na afloop van de toespraak werd een toast uitgebracht op een jaar met doortastend klimaatbeleid. De aanwezige toehoorders dronken corona-proof uit een eigen glaasje en op afstand van elkaar.

Drie eisen
Een groeiend aantal inwoners van Deventer en omstreken heeft zich verenigd onder de vlag van Extinction Rebellion (letterlijk vertaald als: opstand tegen uitsterven). Extinction Rebellion stelt in bijna tachtig landen drie eisen aan de volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

De speech is te bekijken op facebook.com/XRDeventer.

Vorig artikel63 nieuwe COVID-19 besmettingen en één overlijden in de gemeente Deventer
Volgend artikelSteekpartij na burenruzie in Okkenbroek