COLMSCHATE – In met name Colmschate is veel onrust ontstaan over plannen voor het neerzetten van hoge windmolens vlakbij woonwijken. Dat ondergraaft het draagvlak voor de energietransitie, zegt VVD-gemeenteraadslid Harm Korendijk.

‘De gemeente Deventer heeft zich vastgelegd op een veel te hoge opgave duurzame energie’, zegt Korendijk. ‘Wij waren daar niet voor, maar het is zoals het is. Nu merken we in de praktijk hoe moeilijk het zal zijn om al die papieren doelen te halen. Zeker als je, zoals dit college doet, het buitengebied spaart en liever ook niet langs de IJssel of nabij de binnenstad bouwt. Dan komen vanzelf de buitenwijken in beeld. Zoals Colmschate. Waar ze ineens worden opgezadeld met een groot deel van de bijdrage die we in Deventer leveren.’

Onlangs kwamen zogenaamde visualisaties naar buiten wat de bouw van windmolens in Colmschate gaat betekenen. Ze geven een beeld van hoe de wijk er straks uit zal zien. ‘Wij zijn daarvan geschrokken’, zegt Korendijk. ‘Ze staan in geen verhouding tot de huizen. Waar je ook kijkt, je ziet een massa windmolens. En dan hebben we het nog niet eens over geluidsoverlast of slagschaduw.’

‘De laatste maanden zijn we bezig geweest met een papieren exercitie. Nu komen ook mensen in beeld. Mensen die straks dag in, dag uit met de gevolgen zitten opgescheept van de keuzes die dit college heeft gemaakt. Keuzes waar zij amper invloed op hebben gehad. Niemand heeft ze ooit iets gevraagd.’

‘Dit college neemt zeer ingrijpende maatregelen, die nog jaren effect zullen hebben op het leven van deze mensen. Het minste wat we kunnen doen is naar ze luisteren. Hun bezwaren serieus nemen. Dat is de enige manier om echt draagvlak te krijgen. En zonder draagvlak gaat het niet. Dan valt de bodem uit de hele energietransitie.’

Vorig artikel55 nieuwe COVID-19 besmettingen in de gemeente Deventer
Volgend artikelExtinction Rebellion verontwaardigd over ‘post’ VVD Deventer op Facebook