DEVENTER – Slecht nieuws voor Podium De Hip, maar ook goed nieuws voor de stad. Eerst het slechte nieuws. Ons pop up podium Hippodroom in het Morres pand gaat er niet meer komen. De GGD gaat er zo spoedig mogelijk een grote vaccinatielocatie openen (dat is het goede nieuws) en heeft aangegeven dat er dan geen plek meer is voor De Hip.

Ongeveer drie weken geleden werden we benaderd door de GGD met de vraag of wij open stonden om onze ruimte in het Morres pand te delen met de GGD om daar een vaccinatielocatie in te richten. De gemeente Deventer had aangegeven aan de GGD dat ‘ons’ Morrres pand de perfecte locatie zou kunnen zijn. Hoewel die zelfde gemeente ook wist dat Podium De Hip daar haar pop up podium gaat runnen en daar alle vergunningen voor heeft verstrekt.

Gezien het belang van vaccineren stemden we er mee in om te kijken hoe samen gebruik te maken van de locatie. Je moet elkaar helpen in deze barre tijden. En hoewel het niet voor de hand ligt om een vaccinatielocatie te integreren in een pop up theater, werd vol goede moed een begin gemaakt met hoe dit te concretiseren. Maar…

Wij waren met de eigenaar van het Morres pand overeen gekomen dat wij pas huur hoefden te betalen bij daadwerkelijke ingebruikname van ons pop up theater. Dat was in principe een goede deal. Scheelt een hoop huur, want we zouden in eerste instantie al in november 2020 open gaan. Enige risico wat we liepen was dat wanneer zich een grote commerciële partij zou melden, we de kans liepen dat ons pop up podium gevaar kon lopen. Dat risico leek, gezien de coronacrisis, verwaarloosbaar. Maar…

De GGD realiseerde zich dat het een stuk praktischer is om een vaccinatielocatie te beginnen zonder dat ook een tijdelijk theater in het zelfde pand zit en besloot rechtstreeks zaken te doen met de eigenaar van het pand. Zij deden een voorstel om het hele pand te gaan huren in plaats van slechts een gedeelte, onder voorwaarde dat ons Hippodroom er niet zou kunnen blijven zitten. De eigenaar van het pand ging hier mee akkoord en deelde ons dit vorige week mee. Einde van onze Hippodroom!

Natuurlijk zijn we blij dat er een vaccinatielocatie komt in Deventer, maar we zijn niet blij over hoe de GGD dit gespeeld heeft. Gewoon niet netjes. Bovendien hebben we voor een flink bedrag geïnvesteerd in ons Hippodroom. Investeringen waar de GGD nu van profiteert en die zij niet van plan is ons te vergoeden. Wij proberen ze nog op andere gedachten te krijgen, maar we hebben helaas juridisch geen poot om op te staan.

Laten we hopen dat deze vaccinatielocatie er mede voor gaat zorgen dat er razendsnel gevaccineerd gaat worden en we dan zo spoedig mogelijk open kunnen aan de Brink. De agenda voor april, mei, juni stond bomvol mooie concerten in ons Hippodroom pop up theater. We hopen dat we een deel nog kunnen verplaatsen naar onze vaste locatie. Wanneer? Zo snel mogelijk natuurlijk. (Bron: Facebook: Fonz Scheepstra)