DEVENTER – De perenbomenactie van afgelopen zaterdag 6 februari in Deventer en Bathmen ging alle verwachtingen te boven. Waar de organisatoren dachten met wat geluk een paar honderd boompjes uit te delen, werden het er uiteindelijk ruim tweeduizend. Ondanks de kou werd het een gezellige, vrolijke uitdeelmiddag. En er komt een vervolg.

Wie wil er peren uit eigen tuin? Nou, heel veel mensen, zo bleek afgelopen zaterdag. Toen konden liefhebbers gratis jonge perenbomen afhalen in Bathmen en in Deventer. Verschillende organisaties hadden de handen ineengeslagen: Naober Energie in Bathmen, Deventer Energie, het Duurzaamheidscentrum en de Ulebelt in Deventer, samen met Urgenda en een teler in Terwolde. Het doel: zo veel mogelijk jonge perenbomen redden en op die manier zoveel mogelijk CO2 vastleggen tegen klimaatverandering. Het ging om jonge conférence perenbomen die vorig jaar door de corona-crisis niet verkocht waren en anders versnipperd of verbrand zouden worden. De vrijwilligers kregen het binnen een week voor elkaar.

Vorst
Meteen na bekendmaking van de actie op www.hetdeventernieuws.nl stroomden de aanmeldingen binnen. Drie dagen later al zoveel dat de organisatoren moesten besluiten dat de inschrijving gestopt moest worden. Vooral om chaos bij de uitdeelpunten te voorkomen. Noaber Energie stopte bij zeshonderd stuks, Deventer stopte bij zevenhonderd. Omdat er ook “spontane afhalers” werden verwacht, hadden de organisatoren voor de zekerheid in Bathmen honderd, in Deventer tweehonderd extra bomen gehaald.

Het uitdelen verliep ondanks invallende kou voortvarend. Lopend, fietsend en met de auto kwamen jong en oud langs om één of een paar boompjes op te halen. In Deventer vormde zich kort na de start een korte file, maar daarna stroomde het verspreid over de middag allemaal soepel door. Waarbij iedereen op het hart gedrukt kreeg om de bomen vooral dezelfde dag nog te planten, vanwege de verwachte vorst. In Deventer liep het zo goed, dat de vrijwilligers dezelfde middag nog twee extra ladingen met boompjes ophaalden in Terwolde. Die gingen schoon op. Uiteindelijk deelden de vrijwilligers in Bathmen achthonderd boompjes uit, in Deventer twaalfhonderdvijftig.

Vervolgactie
Tweeduizend uitgedeelde boompjes is een enorm aantal, maar gezien de enorme vraag hadden dat er zelfs nog veel meer kunnen zijn. De organisatoren hebben besloten om de weggeefactie over enkele weken te herhalen. Want er liggen nog veel meer perenbomen te wachten: op een tuin en anders op de shredder …  In Deventer is gekozen voor 6 maart. Inschrijving is noodzakelijk, dus kijk op de website (www.dcdeventer.nl). In Bathmen beslist Naober Energie binnenkort of ook zij op die datum op herhaling gaan.

Vorig artikelGemeente druk bezig om ook fietspaden sneeuwvrij te maken
Volgend artikelRecyclepleinen open, inzamelingen gaan vandaag en morgen niet door