DEVENTER – Het is deze week op de kop af dat de gehele Nederlandse kermisbranche een jaar stil staat! Verboden om te ondernemen, geen inkomen en de steunmaatregelen van de overheid blijken in toenemende mate onvoldoende. Geen stip aan de horizon, geen perspectief en een compleet lege agenda!

Geen enkele van de 355 Nederlandse gemeenten mag momenteel een ‘evenementenvergunning’ afgeven en dus ook geen vergunning voor de traditionele jaarlijkse kermis. Normaal heeft iedere exploitant voor het einde van het jaar zo’n 80% van het komende kermisseizoen ingevuld en vastgelegd. Maar nu zijn de agenda’s leeg, geen tournee, geen gunning en geen enkele zekerheid op ondernemen in 2021.

Was 2020 al een bizar jaar, waarbij alleen in (voornamelijk) augustus en september slechts 150 van de normaal meer dan 1.400 kermissen (per seizoen) mochten plaatsvinden, 2021 belooft nog veel desastreuzer te worden! Nu de noodverordeningen zijn vervangen door de Coronawet bepalen 355 burgemeesters weer zelfstandig of een kermis wel of niet mag plaatsvinden. Vorig jaar waren de argumenten om een kermis te annuleren al divers, vaak ridicuul en oncontroleerbaar. En ook nu ontvangen de brancheverenigingen, als een soort van domino-effect, de één na de andere afzegging. Zelfs al tot en met de Hemelvaart!
De rek is eruit. De willekeur in het overheidsbeleid is niet meer aan de achterban uit te leggen, de ons beloofde financiële hulp als seizoen gerelateerde sector – expliciet aan 1000 kermisgezinnen – is niet nagekomen door dit demissionair kabinet en onze portemonnees en agenda’s zijn leeg. Neem daarbij nog het traject van 6 tot 10 weken voor een vergunning-plichtig evenement en iedereen kan op z’n vingers natellen dat het kermisseizoen 2021 al voorbij is voordat het begonnen is.

Omdat normaal rond deze tijd de eerste kermissen hun deuren openen en het ‘reisseizoen’ aanvangt gaan aanstaande donderdag 11 maart vele exploitanten en hun gezinnen – Nederlandse kermisfamilies – de straat op om op ludieke wijze aandacht te vragen voor bovenstaande schrijnende situatie. In onder andere Deventer bieden zij om 11:00 uur hun lege agenda’s en portefeuilles aan bij burgemeesters, ‘kermiswethouders’ en landelijke politici.

Vorig artikelWalk & Meet: wandelen met een vluchteling
Volgend artikelRestaurant Vrijdag op Boreelplein failliet verklaard