DEVENTER – Lange droge, hete zomers en intense hoosbuien met straten die overstromen. We moeten ons aanpassen om dat beter op te vangen. Hoe? Annemieke van Dongen van de Ulebelt legt dit uit in de gratis webinars Regenwater: goed gebruikt!

Het klimaat verandert. We kennen inmiddels de lange hete droge zomers, waarin planten en zelfs bomen verdorren. Ze worden afgewisseld met hevige hoosbuien met zoveel water dat het niet op tijd afgevoerd kan worden. Gevolg: straten overstromen, waterschade en soms komt zelfs het rioolwater in huis  omhoog. Het is één van de gevolgen van klimaatverandering die we ook in Deventer merken. De jaarlijkse Wereldwaterdag, op maandag 22 maart, vraagt ook aandacht voor dit soort problemen.

Het is dus niet handig dat het regenwater nu in het riool verdwijnt: we zijn het kwijt terwijl onze planten en bomen daar in de droge periode om staan te springen. En aan de andere kant kan het riool de hoosbuien niet aan. Het goede nieuws: we kunnen deze gevolgen zelf verminderen. Door het regenwater niet meer op het riool te lozen, maar het in de eigen tuin te bewaren of te laten wegzakken. Resultaat: meer water voor je planten, een groenere tuin en minder overstromingen doordat het riool niet overbelast raakt. Dat noemen we “regenwaterafkoppelen”. En de gemeente geeft je hier zelfs subsidie voor!

Mooi. Maar hoe pak je dat nou aan? Van Dongen herkent die vraag wel: “Veel mensen willen graag hun tuin aanpassen, maar vragen zich af waar ze moeten beginnen. Dan is het erg prettig om in het webinar te horen wat de mogelijkheden zijn en hoe je dat vertaalt naar je eigen tuin. Wil je meer borders, een overloopvijver of je schutting vervangen voor een heg die water kan opnemen? In het gratis webinar Regenwater: goed gebruikt! krijg je een duidelijke handleiding waarmee je een goed ontwerp voor je eigen tuin kunt maken. Ook de voordelen van  een groen dak komen hierbij aan de orde.” De Ulebelt organiseert de webinars in samenwerking met het Duurzaamheidscentrumn. De eerstvolgende is een extra webinar, speciaal op Wereldwaterdag, maandag 22 maart. Er zijn de komende tijd meerdere dagen waarop deze online cursus wordt gegeven, dus geef je op! Aanmelden kan via de website  Ulebelt/afkoppelen of het Duurzaamheidscentrum.

Drie webinars Regenwater: goed gebruikt!

  • Maandag 22 maart, 20.00 uur  – Wereldwaterdag
  • donderdag 25 maart, 20.00 uur
  • dinsdag 13 april, 20.00 uur
Vorig artikelTerrein Roto Smeets verkocht aan Sjan de slager
Volgend artikelVluchtelingenWerk AZC Schalkhaar zoekt vrijwilligers