DEVENTER – Om een huis te isoleren en over te gaan op duurzame energie is een investering nodig van de huiseigenaar. Deze investering betaalt zichzelf op termijn terug door een lagere energierekening. Maar niet elke woningeigenaar kan deze investering doen of hiervoor een lening krijgen. Kredietbank Salland gaat voor de wijk Zandweerd kredieten aanbieden voor deze groep.

Wethouder Carlo Verhaar: “Wij willen dat iedereen in Deventer duurzaam en betaalbaar kan wonen. Zandweerd is de eerste wijk waar we aan de slag zijn met de overstap naar duurzaam. Door garant te staan voor leningen aan woningeigenaren met een smalle beurs, kunnen ook zij de overstap maken en profiteren van een lage energierekening. “

Wethouder Rob de Geest: “We vinden het belangrijk dat verduurzamen bereikbaar is voor iedereen. De duurzaamheidslening van onze Kredietbank Salland zorgt voor het betaalbaar houden van de vaste lasten voor gezinnen met een lager inkomen. In Deventer lopen we hiermee voorop in Nederland.”

Gewone bank

Binnen de huidige regels houdt een bank bij het bepalen van leenruimte geen rekening met verlaging van woonlasten door energiebesparing. De duurzaamheidslening richt zich op investeringen die gezinnen kunnen terugbetalen doordat de energierekening omlaag gaat. Zo wordt overkreditering voorkomen.

Proeftuin Zandweerd

Als leningen onverhoopt toch niet afbetaald kunnen worden, heeft de gemeente een garantiefonds van 600.000 euro. Dit garantiefonds komt uit de gelden die de gemeente heeft gekregen voor de proeftuin Zandweerd. Deze wijk loopt met de aanleg van het Slim Warmtenet voorop in de energietransitie.

Draagvlak

Fossiele energie wordt in de toekomst zwaarder belast. Wie een koopwoning heeft, maar geen middelen om te verduurzamen, wordt dan geconfronteerd met steeds hogere energierekeningen. Terwijl mensen met een hoger inkomen, die wel kunnen investeren, daardoor juist steeds minder gaan betalen. Het bereikbaar maken van verduurzaming draagt bij aan het draagvlak voor de energietransitie.

Vorig artikelZomerkermis eenmalig naar de herfstvakantie
Volgend artikelWedstrijdpakketten zijn op: `Verdubbeling toegepast, maar niet genoeg (interview JW van Dop)