DEVENTER – De werkgroep Deventer Beeldarchief van het Deventer Gilde heeft alle 250 dia’s en 150 zwart wit foto’s, die “Huizen Ruimer” Harry Kastelein vond, van de opnames van “Een Brug te Ver” inmiddels digitaal gescand.

Na het scannen is het beeldmateriaal weer teruggegaan naar de eigenaar van de kringloopwinkel uit Diepenveen die ze mogelijkerwijs aan een museum wil schenken.

De werkgroep Deventer Beeldarchief zal in de komende periode met behulp van professionele software de scans zo goed mogelijk “restaureren” waarna de hele collectie op de website “Beeldarchief Gilde Deventer” te bekijken is. Deze collectie van ongeveer 400 dia’s en foto’s is een belangrijke aanvulling op de al bestaande collectie van het archief. Het zijn prachtige beelden met internationaal beroemde acteurs in en rond de stad Deventer.

De film over de Slag om Arnhem in september 1944, werd grotendeels opgenomen in Deventer. Deze week 45 jaar geleden startten de opnames in Deventer. Bijna een halfjaar lang was Deventer Filmstad en kon je op de Brink beroemdheden als Sean Connery, Robert Redford, Anthony Hopkins, Michael Caine, Ryan O’Neil en Peter Faber tegen het lijf lopen. Het toen nog vervallen Noorder Bergkwartier vormde een perfecte filmset voor de opnames van de oorlogshandelingen.

Naast het beeldmateriaal over de filmopnames, bevat het beeldarchief ook een grote collectie foto’s van Deventer in de oorlog. In het beeldmateriaal is goed te zien hoe groot de schade was aan de Deventer binnenstad door de geallieerde bombardementen die plaatvonden tussen september 1944 en februari 1945.

Vorig artikelVan het oude ziekenhuis terug naar school
Volgend artikelDak losgewaaid aan de Driehoeksweg in Diepenveen