COLMSCHATE – Bewoners uit de Vijfhoek hebben onlangs een deel van de natuurparel Landje van Niets ingezaaid met een vlindervriendelijk bloemenmengsel. Zo wordt het gebied nog aantrekkelijker voor vlinders en andere insecten en kan het ook een bijdrage leveren aan de natuurlijke bestrijding van de Eikenprocessierups.

Vijf, vier, drie, twee, één, start! Enthousiast rennen de kinderen van enkele omwonenden van het Landje van Niets met een emmertje met zand en bloemenzaad over de net losgemaakte grond. In een paar minuten hebben ze al hun zaad verspreid over het landje. De ouders en de andere volwassenen komen er rustig achteraan en zorgen ervoor dat het zaad keurig verspreid wordt over het hele gebied. Nog even de hark eroverheen en wachten op de regen, en dan hopen op een kleurrijk en effectief resultaat!

Eikenprocessierups

De Eikenprocessierups heeft zich de laatste jaren vanuit het zuiden van Nederland over het hele land verspreid. Zachte winters en droge hete zomers hebben gezorgd voor een enorme toename van het aantal rupsen, en dus ook van de hinder in de vorm van jeuk of huiduitslag. Gemeenten behandelen daarom eiken op plekken waar veel mensen komen met biologische bestrijdingsmiddelen die de rupsen doden. Maar: deze middelen doden álle rupsen, niet alleen de Eikenprocessierups. Dat is weer erg vervelend voor vogels zoals koolmezen die grote aantallen rupsen voeren aan hun jongen.

Bestrijding rups

De gemeente Deventer start daarom proeven met natuurlijke bestrijding van de rups. Dat kan door groengebieden anders in te richten: meer bloemen in het gras, meer struikgewas langs de bomen, meer dood hout en nestkasten. Zo ontwikkel je een meer natuurlijk systeem waarin de Eikenprocessierups zich minder snel tot een plaag zal ontwikkelen. Er zijn meer natuurlijke vijanden aan zoals sluipwespen, andere roofinsecten en vogels zoals mezen.

Proefgebied

In overleg tussen bewoners en gemeente is een deel van het Landje van Niets nu ingericht als één van de proefgebieden. De bovenste laag van de grond is losgemaakt, en bewoners hebben een speciaal geselecteerd zaadmengsel ingezaaid dat aantrekkelijk is voor natuurlijke vijanden van de Eikenprocessierups. In de komende jaren ontstaat een kleurrijk beeld met onder meer Margriet (geel / wit), Wilde Peen (wit), Brunel (paars), Boterbloem (geel) en Rode Klaver (rood). Verder zijn ook enkele flinke boomstammen en een hoop dunnere takken neergelegd in het Landje. Dit gaat werken als een insectenhotel: allerlei soorten insecten kunnen daar hun eitjes afzetten en larven laten opgroeien. Ook dat draagt bij aan een beter natuurlijk evenwicht met o.a. meer ruimte voor vogels en minder hinder door de Eikenprocessierups. De Stichting Groen en Mens heeft ook nog een flink aantal nestkasten geschonken aan het Landje.

Effect

Omdat vooral meerjarige planten gebruikt zijn, wordt het resultaat de komende jaren langzaamaan bloemrijker. Voor een duidelijk effect op de eikenprocessierups is dus ook nog even geduld nodig. Ondertussen blijven de bewoners in het hele Landje van Niets de vlinders tellen voor de Vlinderstichting, er zijn het afgelopen jaar al veel verschillende soorten gezien.

Meer info

Het Landje van Niets is te vinden langs de Vijfhoeksweg en de Nieuwedijk tussen de Leonard Spingerlaan en de Oerdijk. Bewoners werken actief mee aan het beheer van het Landje van Niets. Stuur een e-mail als u meer wilt weten of zelf mee wilt werken.

Vorig artikelKom weer in beweging bij de Deventer Hockey Vereniging
Volgend artikelFietstaxi voor groen kinderdagverblijf Sam&pluk