In mijn eerste column schreef ik over het klimaatalarm op de Brink in Deventer. Ik ben mij daarin gaan verdiepen om te kijken hoe het zit met mijn milieubewuste leven. Wat kan ik doen om de aarde cool te houden? Ik kwam erachter dat de groepering Extinction Rebellion heel actief bezig is om mensen bij elkaar te brengen en daarmee aandacht te geven aan de klimaatcrisis en de biodiversiteit, met als doel mensen ecologisch wakker te schudden.

Thuis proberen we soms ons voedingspatroon aan te passen. Dit is in de praktijk toch lastiger dan je zou denken met een puberende karnivoor in huis, die dol is op gemarineerde kipkluifjes en eieren met spek. We hebben al een wekelijks bio pakket van een lokale boer geprobeerd, tofu, linzenburgers, biologische Italiaanse carrés en nog zowat. Maar echt beklijven doet het nog niet. Ik vind trouwens een biologische braadworst best lekker met een halve fles curry erover gespoten. Maar goed. Milieubewust bezig zijn. Om snel geen vis en vlees meer te consumeren, is mij al meerdere keren aangeraden om naar Seaspiracy en Cowspiracy te gaan kijken op Netflix. Later meer hierover.

Toevallig ken ik iemand in de energiehandel. Zonnepanelen lijkt mij wel wat, maar onze buren hebben een enorm huis dat alle zon wegneemt van ons dak. Tenminste dat dacht ik. Op ons dakkapelletje kan een los zonnepaneel worden geplaatst met een stekkeraansluiting waarbij we 100 euro per jaar uitsparen. Is dat de moeite? We moeten toch ergens beginnen om uit het milieu onbewuste dal te komen en te zorgen voor de aarde en de jongere generatie. Maar hoeveel kost een paneel om te maken en waar en door wie wordt het gemaakt en van wat voor soort materialen? Ik las dat er bij de winning van grondstoffen sprake is van kinderarbeid en milieuvervuiling. Ga er nog een nachtje energiek over slapen en dan maar hopen dat ik wakkerder word.

www.stetsproducties.nl

Vorig artikelGemeente Deventer en IJssellandschap tekenen voor partnerschap
Volgend artikelDe Wonderkas, unieke plantenwinkel aan de Nieuwe Markt geopend