DEVENTER – Het Deventer Duurzaamheidscentrum opent op donderdag 6 mei de deuren weer na de maandenlange corona-sluiting. De vrijwilligers kijken er weer naar uit om mensen te ontvangen en te informeren over alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Gratis en vrijblijvend. “We hebben er echt weer zin in!”

Eindelijk is het weer zo ver: ook het Deventer Duurzaamheidscentrum gaat weer open. Vanwege corona was het maandenlang gesloten. Het Duurzaamheidscentrum is gevestigd in de stadsetalage van het gemeentehuis, bij de ingang aan de Grote Markt. Het biedt allerlei informatie over duurzaamheid en verduurzaming: van isolatie en zonnepanelen, tot elektrisch rijden, groene daken en vergroening van huis en tuin.

“Ja, ik heb er echt weer zin in om mensen hier te ontvangen”, vertelt Nicoline Bres, één van de voorlichters van het Duurzaamheidscentrum. “Wat ik zo leuk vind, is de enorme afwisseling van vragen, of als er kinderen geïnteresseerd de filmpjes zitten te bekijken. Maar wat ook zo mooi is: dat mensen uit heel Nederland, die op bezoek zijn in Deventer en hier binnenlopen, zo enthousiast reageren. ‘Hadden wij maar zo’n informatiecentrum over duurzaamheid’, hoor je dan!”

Er komen allerlei vragen langs bij het Duurzaamheidscentrum, dat de afgelopen maanden ook online vragen ontving en beantwoordde. Voorbeelden te over: over de aanleg groene daken bijvoorbeeld. Een sportvereniging die het eigen stroomverbruik wilde meten, vooral van de koelkasten. Vragen over duurzaamheidsleningen en subsidies, over zonnepanelen (“Kan ik zonnepanelen op een asbest dak leggen?” Antwoord: dat hangt van de situatie af), of over het afkoppelen van regenpijpen.

Advies over gemeentelijke subsidies 

Het Duurzaamheidscentrum beschikt ook over veel informatie over duurzaamheidsleningen en subsidies. Een voorlichtingsacties die nog steeds loopt, betreft de kortingen die de gemeente dit jaar geeft voor energiebesparende maatregelen en producten. Van infraroodverwarming tot isolatie en energieadvies op maat. De gemeente biedt zelfs gratis producten, zoals ledlampen, tijdschakelaars, tochtstrips en radiatorfolie. Zo gaat je energierekening omlaag en sparen we milieu en klimaat. Meer weten? Kom langs bij het Duurzaamheidscentrum of maak een afspraak via www.dcdeventer.nl.

Vragen per mail

Wie liever nog niet in persoon naar het informatiecentrum wil komen, kan ook nu vragen per mail sturen, naar kennis@dcdeventer.nl (ook via de website van het duurzaamheidscentrum te vinden). Meestal komen de antwoorden per mail, maar in sommige gevallen kan dat ook telefonisch.

Meer informatie op www.dcdeventer.nl. Bezoek ook de social media van het Duurzaamheidscentrum, of meld je aan voor de duurzaamheidsagenda. Uiteraard volgt het centrum de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen, om het risico op besmetting te voorkomen.

Vorig artikelDak losgewaaid aan de Driehoeksweg in Diepenveen
Volgend artikelDodenherdenking in Diepenveen met gedicht door Abel Ekhart